NEUGODAN SUSRET /

Kujundžić otkrio Hebrangu gdje je bio '91.: 'Mislite da liječnik radi npr. gastroskopiju i vadi pištolj?'

Image
Foto: Petar Glebov/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ministar zdravstva kazao je kako se Hebrang zaigrao svojim tvrdnjama te da je časno odradio svoju ratnu obvezu uz odobrenje bolnice

20.2.2018.
14:52
Petar Glebov/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu opširno opisao svoj ratni put Andriji Hebrangu kojeg je tužio za riječi o njegovim aktivnostima 1991. i 1992. godine, piše Jutarnji list.

"Andrija Hebrang od 2012. s predumišljajem me, iz samo njemu znanih pobuda, sramoti i govori o meni neistine. U kampanji HDZ-a 2012. prvi je puta rekao da sam ja '91. pobjegao iz Hrvatske u Njemačku i da sam ovdje dolazio povremeno kako bih obranio doktorat. Nastavio me blatiti opetovano i u predsjedničkoj kampanji, pa lani u ožujku... Bila je to kap koja je prelila čašu", kazao je Kujundžić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao liječnik koji je u ratnom vihoru bio zaposlen u OB Sveti Duh, Kujundžić je kazao kako je odlazio ciljano kombijem s drugim kolegama u Njemačku gdje su skupljali donacije koje su dovozili u centralno skladište na Velesajmu.

Na upit Hebrangove odvjetnice je li bilo uobičajeno da tijekom Domovinskog rata liječnik odlazi po humanitarnu pomoć i na temelju kojeg dokumenta je upisan u registar branitelja, Kujundžić je odbrusio da bilo tko tko je mogao pomoći, je pomagao, a da se on nije nikada opterećivao svojom titulom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se tiče dokumenta temeljem kojeg sam upisan u registar, ne znam mu ime. To će sudu dostaviti MORH, no sadržaj istoga je da sam se prijavio među prvima kao građanin i stavio na raspolaganje. U Uredu za obranu Grada Zagreba zadužio sam pištolj i sudjelovao sam na blokadama vojarni po Zagrebu i okolici", kazao je Kujundžič.

U sudnici suse dotaknuli i Wikipedije u kojoj je spomenuto Kujundžićevo stručno usavršavanje od '91. do '95. godine. Hebrang je slušajući Kujundžićevu priču o njegovim ratnim putovanjima uočio da se u dijelu gdje je naveden Kujundžićev studijski boravak u Njemačkoj '91 i '92. ispustila “krupna aktivnost prikupljanja humanitarne pomoći”.

"Na Wikipediji je objavljena moja edukacija. Puno toga bih mogao reći što sam radio, a nije stavljeno u životopis. I ne, nije istina da sam vas tada molio da me uključite u ministarstvo jer mene tada nije zanimala politika. Mene je prof. Velimir Božikov nagovarao da se uključim u politiku i budem pomoćnik ministra.

A da je tome tako, pokazuje i činjenica da sam nakon tri mjeseca dao ostavku u ministarstvu jer me više zanima liječenje od administracije", kazao je Kujundžić Hebrangu koji mu je poručio da liječnik oružje zadužuje samo kada ide u borbene akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa nisam rekao da sam '91. šetao među pacijentima sa oružjem, već da sam dragovoljno sudjelovao u deblokadama. Pa naravno da liječnici ne nose oružje. Mislite da liječnik radi npr. gastroskopiju i vadi pištolj?", pitao je Kujundžić Hebranga.

Ministar zdravstva kazao je kako se Hebrang zaigrao svojim tvrdnjama te da je časno odradio svoju ratnu obvezu uz odobrenje bolnice, poštujući pritom zakon, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo