KUJUNDŽIĆ JE BEROŠU OSTAVIO MOTIV 'ORKESTRIRANIH NAPADA': / Država želi nabaviti još PET/CT uređaja, a privatnici se bune

Image
Foto: Pixsell

Sve hrvatske vlade od 2011. godine pokušavaju nabaviti PET/CT uređaje; dosad je kupljen samo jedan, a država osim velikih izdataka ima problema i s dovršetkom već raspisanih postupaka nabave

30.1.2020.
15:15
Pixsell
VOYO logo

Vili Beroš još nije službeno potvrđen za ministra zdravstva, a već se mora suočiti s onime što mu je u zdravstvenom sustavu ostavio njegov prethodnik, Milan Kujundžić. Kao jedan od razloga za "orkestrirane napade", on je naveo nabavu PET/CT uređaja, koju je započeo prošlog ljeta, ali ju nije dovršio, jer je u međuvremenu skinuta s dnevnog reda Vlade.

Jedan uređaj za cijelu zemlju

Trenutačno država posjeduje jedan PET/CT uređaj, koji se nalazi u KBC-u Rebro. Ostali su u vlasništvu privatne poliklinike Medikol, koja je najavila i tužbu protiv Kujundžića. Uređaj je na Rebro stigao za vrijeme prošle SDP-ove Vlade, iako je njegovu nabavku okrenuo bivši HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U travnju 2011. godine pokrenuli smo nabavku PET/CT uređaja i osigurali sredstva za KBC Zagreb jer smo smatrali da nije dobro da nema nijednog PET/CT uređaja u javnom vlasništvu. Kad je završen natječaj, prema najstrožim kriterijima, odabran je dobavljač, ali uložena je jedna žalba koju je DKOM rješavao više od pola godine. Kao tadašnji predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a planirali smo tada nabavu još jednog uređaja za osječku bolnicu. Strateški smo se opredijelili tada da tri uređaja budu u privatnom vlasništvu, a dva u javnom sektoru", rekao je Dražen Jurković, bivši državni tajnik u Milinovićevu ministarstvu zdravstva i ključni čovjek za nabavu uređaja.

Iako se obećavalo, od novih PET/CT uređaja nije bilo ništa. Cijelu je temu ponovno aktualizirao ministar Kujundžić, a sad je ona prepuštena Berošu, koji je rekao kako će sve sagledati i procijeniti. U tome će mu morati pomoći i kolege iz drugih ministarstava, jer nabavka uređaja košta između 50 i 60 milijuna kuna. No, država troši i na obavljene pretrage. Od prve izdane fakture iz studenog 2007. do danas, država je za obavljanje te pretrage platila oko 600 milijuna kuna. Od toga je 110 milijuna završilo na Rebru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez privatnih monopola

"Bilo bi dobro da država ima sve što treba i nije dobro da netko bude naslonjen na kakav monopol. Sagledat ću sve okolnosti, evaluirati detalje i vidjeti što i kako", obećao je Beroš.

Isti stav o monopolu privatnika nad PET/CT uređajima i obavljanjem pretraga imaju i bivši SDP-ov ministar Rajko Ostojić i Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nikako nije dobro ni zbog dostupnosti zdravstvene zaštite ni zbog edukacijskog i stručnog usavršavanja ni zbog znanstvenih publikacija. Strašno zanimljivo kako privatnici biraju vrlo lukrativne djelatnosti, a nitko ne gleda i ne radi stvari koje nisu financijski isplative", rekao je Ostojić za Večernji i dodao kako je potrebno rasvijetliti pritiske iz HZZO-a i Medikola na ministra Kujundžića oko nabavke tih uređaja.

Belina je poručio kako je "nabava medicinskih uređaja pitanje na koje ne bi trebala utjecati dnevno-politička previranja, pacijenti trebaju ostati na prvom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo