neizvjesna budućnost /

Kuda ide Agrokor? Rusi blokirali imovinu, prihod pada a vrijeme curi - gost Direkta ministar Tomislav Ćorić

Dosta neizvjesnu situaciju za budućnost Agrokora, a samim time i desetke tisuće zaposlenih građana Republike Hrvatske pojasniti nam je pokušao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

17.10.2017.
22:35
VOYO logo

U jučerašnjem policijsko - pravosudno - medijskom spektaklu malo nam je promakla vijest koja je za budućnost Agrokora važnija od toga što će istraga kazati o njegovoj prošlosti.

Naime, Agrokorova Jamnica je objavila kako je Općinski sud u Kiseljaku dozvolio da SBER banka izvrši ovrhu nad njezinom tvornicom mineralne vode Sarajevski Kiseljak, u iznosu od 67 milijuna konvertibilnih maraka. Proces ovrhe još nije gotov, ali pokazuje što se događa s Agrokorovom imovinom u zemljama regije, u kojima zasad ne priznaju Lex Agrokor. Tako su ruske banke već blokirale Frikom i Dijamnt u Srbiji, a sad se očito isto događa s Agrokorovim tvrtkama u BiH.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako DORH-ova istraga, silna uhićenja, lažirane bilance i Jimmy Choo cipele nikako ne bi smjeli zasjeniti golemu prijetnju koja visi nad Agrokorom, milijarda i 60 milijuna eura Roll up kredita koji istječe početkom rujna iduće godine. 

Ne čini se da je taj rok jako blizu, ali kad dugovi stižu na naplatu, svi znamo, vrijeme jako brzo prolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je onaj famozni kredit za spas Agrokora od 530 milijuna eura koji su Anti Ramljaku u lipnju dali američki strvinarski fond Knighthead Capital po kojem sad jaše Ivica Todorić, nekoliko hrvatskih banaka i dobavljača, a zauzvrat svoja potraživanja imaju pravo naplatiti u dvostrukom iznosu danog kredita. Ali čak ni taj Todoriću omraženi Knighthead Capital se nema čemu bogznašto veseliti. Naime nitko još nema pojma odakle bi se i kako svi oni trebali naplatiti. 

Nešto se nagađa o prodaji imovine tj. Agrokorovih tvrtki ali vidjeli smo, dio imovine u inozemstvu je već blokiran, a prodaja imovine u Hrvatskoj će u ovakvom pravnom kupusu gdje svi tuže sve, a Ustavni sud tek treba odlučiti o ustavnosti Lex Agrokora, biti prilično rizičan posao. Za kupca rizičan, naravno.

A da vidimo onda i kako posluje sam Agrokor, kako već rekosmo, spektakularno revizorsko izvješće, spektakularna uhićenja i spektakularne Jimmy Choo cipele su malo zaklonile poslovanje koncerna u ovoj godini. 

Prema analizi dostupnih podataka iz revizorskog izvješća i poslovnih rezultata za prvih osam mjeseci financijski analitičar Hrvoje Japunčić za RTL Direkt je napravio prognozu poslovanja za cijelu 2017. godinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njoj, sve Agrokorove divizije će imati negativan rezultat u odnosu na 2016. godinu. Tako će grupa Maloprodaja i veleprodaja, dakle Konzum, Tisak, Velpro imati pad poslovnih prihoda od 1,7 milijardi kuna tj pad prometa od skoro 10 posto.
Grupa Prehrana, u kojoj su Agrokorove perjanice poput Leda, Jamnice Zvijezde, Frikoma, Dijamanta i ostalih stoji znatno bolje- pad prihoda ako ga bude, ne bi trebao biti veći od 90 milijuna kuna, tj nešto manje od jedan posto. 

No zato se golemi pad prihoda očekuje u grupi Poljoprivreda, gdje su Belje, Vupik, PiK Vrbovec i ostali. Sa četiri milijarde kuna prihoda u 2016, prema revizorskom izvještaju PWC-a, ta će grupa pasti na manje od tri milijarde kuna prihoda što bi bio pad od skoro 27 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na razini koncerna, konsolidirano, prihodi Agrokora ove godine past će na 43 milijarde kuna, što će biti tri milijarde manje nego 2016. tj. može se očekivati pad od oko 6,7 posto.     

Naravno u slučaju da ruske banke doista uspiju preuzeti Agrokorove tvrtke u Srbiji i BiH a za sad su na dobrom putu, ova računica pada u vodu i stvari postaju dosta lošije.

Dosta neizvjesnu situaciju za budućnost Agrokora, a samim time i desetke tisuće zaposlenih građana Republike Hrvatske pojasniti nam je pokušao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo