KRVNI I SEKSUALNI DELIKTI U SLAVONIJI: /

10 ljudi je mrtvo, a njihovi ubojice još uvijek slobodno šeću

Image
Foto: Ilustracija, Davor Javorovic/PIXSELL

Od 1998. godine do danas u Osječko-baranjskoj županiji dogodilo se deset dosad neriješenih ubojstava.

10.2.2017.
14:26
Ilustracija, Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Od posljednjeg neriješenog ubojstva prošlo je deset godina. Tada je u središtu Osijeka, na vratima restorana 'Bonus”' ubijen Osječanin Samir Nukić (36). U njega je 17. prosinca 2006. oko 20.40 sati još uvijek nepoznati muškarac ispalio šest hitaca, koji su ga pogodili u glavu i vrat.

Naglasak na krvne i seksualne delikte

Nedugo nakon osnivanja Odjela za hladne slučajeve u Osijeku je održana konferencija za medije na kojoj je objavljeno kako je nakon devet godina riješeno ubojstvo Pere Martića (38) i Jadranke Modrić (26), koji su ubijeni u osječkom hotelu 'Turist' 28. ožujka 2004. Za to su bili osumnjičeni Damir Handanović i Davor Čizmok. Slijedilo je suđenje na Županijskom sudu u Osijeku, no u nedostatku izravnih materijalnih dokaza, kao i nakon svjedočenja brojnih svjedoka, optuženici su oslobođeni optužbi za poticanje i dvostruko ubojstvo. Nakon žalbi višem sudu predmet je vraćen na ponovno suđenje, koje se očekuje ove godine, javlja Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjel za ove hladne slučajeve naglaske stavlja na kaznena djela iz domene krvnih i seksualnih delikata, kao i imovinskih delikata s elementima nasilja.

Najopsežnije i najzahtjevnije istrage

'Metodologija rada u hladnim slučajevima zamišljena je tako da se policijske uprave obrate za pomoć Odjelu za hladne slučajeve u događajima u kojima su one 'došle pred zid', tj. u događajima gdje su policijski službenici policijske uprave poduzeli sve što je u njihovoj moći, a to nije rezultiralo otkrivanjem počinitelja tog događaja. Policijske uprave slijedom toga navedenom odjelu predlažu događaje koji moraju ispunjavati određene uvjete, a koji se najviše odnose na cjelovitost predmeta, jer se radi o predmetima starima više godina. Ako se određeni događaj prihvati kao hladan slučaj, obavlja se njegova detaljna analiza. Potom se sastavljaju određene preporuke koje će poduzeti policijska uprava ili će kriminalističko istraživanje preuzeti i provesti Odjel za hladne slučajeve, samostalno ili u suradnji s policijskom upravom', kažu u ravnateljstvu policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovakvim slučajevima istraga se provodi više godina, to su najopsežnije i najzahtjevnije istrage. Iako postoji mogućnost da se, unatoč svim poduzetim mjerama i postupcima te uloženim naporima, pojedini događaji ne riješe odmah, bitno je napomenuti kako se na njima radi sve do trenutka nastupanja apsolutne zastare, kada prestaje zakonsko uporište za daljnji rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo