Kružni mail posijao paniku zbog otrovnog pauka

5.6.2012.
10:50
VOYO logo

Jedan takav mail na slovenskom, pod nazivom "Opasnost hrvatskog primorja, obavezno pogledaj slike", sadrži nekoliko rečenica u kojima se upozorava na opasnost koja od ovoga pauka vreba u hrvatskom priobalju. U mailu se nalazi i desetak fotografija na kojima je pauk označen engleskim nazivom "brown recluse", te fotografije koje prikazuju posljedice ugriza na prstu. Autor e-maila piše da je to upozorenje pred ljetnu sezonu u Hrvatskoj, piše Glas Istre.

Mr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju pri istarskom Zavodu za javno zdravstvo, kaže da nema razloga za paniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pauk violina prepoznatljiv je po mrlji na leđima

"Iako ovaj mail koji kruži internetom djeluje uzbunjujuće, nema razloga za paniku. Loxosceles rufescens, vrsta pauka koja se spominje, stanovnik je Mediterana, ali kod nas ga se jako rijetko susreće. Aktivan je noću, pa ga se i zbog toga rijetko viđa. Zovu ga još i pauk violina, zbog tipične mrlje na leđima. Kontaktirao sam kolege iz novoosnovanoga Hrvatskog arahnološkog društva, koje se bavi istraživanjem paučnjaka u Hrvatskoj, i oni su mi potvrdili da se radi o rijetkoj vrsti pauka na području hrvatskog priobalja", kazao je Landeka.

Ugriz pauka izaziva nekrozu

Landeka je potvrdio da spomenuti pauk jest otrovan te da njegov ugriz izaziva nekrozu, pa zbog toga slike koje kruže mailom djeluju zastrašujuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, nema podataka da je kod nas uopće bilo ugriza ovoga pauka. Nije napadački raspoložen, nego do ugriza može doći njegovim nesmotrenim nagnječenjem na kožu", objasnio je Landeka. U slučaju ugriza pauka najbolje se javiti na hitnu pomoć ili direktno na Odjel za zarazne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo