KRSTIČEVIĆ ISPRATIO 100 VOJNIKA U POLJSKU I PORUČIO: /

'Vraćamo vojsku u gradove, a vojnicima oduzeta materijalna prava'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti (2. HRVCON eFP) u Republiku Poljsku u utorak je upućeno 100 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a na svečanom ispraćaju u vojarni 5.

3.4.2018.
14:54
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

"Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji su kamen-temeljac", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te dodao da je u godinama nakon Domovinskog rata "oduzimanjem materijalnih prava, staražarskog dodatka, naknade za terenski rad i zapuštanjem sustava" dopuštena erozija pobjedničkog duha Hrvatske vojske.

"Izravna posljedica takvih mjera bio je smanjen interes naših mladih za vojsku", usvrdio je Krstičević i dodao kako se polako vojnicima vraćaju oduzeta materijalna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, vojnicima će se nakon odrađenoga dvogodišnjeg ugovora ponuditi ugovor na neodređeno vrijeme. Uz to, vojska se vraća u gradove, gdje joj je, kako je ustvrdio, i mjesto, te će do kraja godine u Varaždin biti vraćeni pripadnici legendarnih Puma, a ustrojit će se i satnija mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama.

F16 povijesna odluka Vlade

Krstičević je spomenuo i kupnju zrakoplova F16 od Izraela, rekavši kako je riječ o povijesnoj odluci Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš san je 2020. godine, kada prvi put predsjedamo Europskom unijom i slavimo 25. godina vojno-redarstvene akcije 'Oluja', na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota, 2021. šest i godinu dana iza toga još četiri", poručio je, dodajući kako odluka o kupnji zrakoplova pokazuje odgovornost vlasti prema budućim generacijama i ima značenje za cijelo hrvatsko društvo te ne znači samo dobitak za sigurnost i obranu, već otvara vrata intentiviranju gospodarske, znanstvene i starteške suradnje s Izraelom.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

U ANKETI NET.HR-A VEĆINA PROTIV KUPOVINE IZRAELSKIH F-16: ‘Kupili smo 12 janjaca umjesto 6 vukova!’

Image
U ANKETI NET.HR-A VEĆINA PROTIV KUPOVINE IZRAELSKIH F-16: /

'Kupili smo 12 janjaca umjesto 6 vukova!'

Image
U ANKETI NET.HR-A VEĆINA PROTIV KUPOVINE IZRAELSKIH F-16: /

'Kupili smo 12 janjaca umjesto 6 vukova!'

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov rekao je kako je cilj odlaska 2. hrvatskog kontigenta u Poljsku jačanje kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na istočnom krilu NATO-saveza. "Ojačana pojačana prednja pristutnost NATO-oa potvrđuje i pokazuje zajdništvo i jedinstvo država članica te snažnu transantlantsku vezu", rekao je general Šundov, dodajući kako Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u tim aktvinostima potvrđuje solidarnost prema partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica Saveza predana zajedničkim ciljevima.

Pridonošenje kolektivnoj obrani NATO-a

Govorili su i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadni general Denis Tretinjak te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković, koji je vojnicima 2. hrvatskog kontigenta poručio kako će kroz obnašanje zadaća u sklopu multinacionalne borbene grupe pod vodstvom SAD-a u Poljskoj pridonijeti kolektivnoj obrani NATO-saveza te kako vjeruje da će svi pripadnici kontigenta pritom dati maksimalni doprinos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istom prigodom obilježena je i 11. obljetnica ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a tim su povodom položeni vijenci kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade. U kapelici u krugu vojarne vojni kapelan don Marko Medo služio je misu, a blagoslovio je i temeljni kamen koji je na kraju svečanosti u krugu vojarne položen za novu kapelicu. Dodijeljene su i nagrade, priznanja i promaknuća, a u krugu vojarne postavljen je i taktičko-tehnički zbor oružja i opreme.

Na svečanosti su bili članovi obitelji i rodbina vojnika koji odlaze u misiju u Poljsku te predstavnici lokalnih vlasti s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem na čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo