VELIKI INTERVJU / Krstičević ekskluzivno za RTL: 'Avionima jamčimo sigurnost, a ne pokazujemo zube susjedima'

Image
Foto: Vijesti.hr

“Za dvije godine, dakle, imat ćemo na hrvatskom nebu i u rukama hrvatskih pilota dva borbena aviona. To je jako bitno"

28.3.2018.
16:14
Vijesti.hr
VOYO logo

U Banskim dvorima u utorak je održana sjednica Vijeća za obranu koju su sazvali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Na sjednici je Stručni tim Ministarstva obrane članovima prezentirao Studiju izvodljivosti u kontekstu nabavke višenamjenskih borbenih aviona, a članovi Vijeća su, naime, uvažili mišljenje i preporuke stručnjaka te prihvatili ponudu Države Izrael tešku 3 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim spomenute ponude postojale su još tri i to američka, grčka i švedska. 

O čitavom procesu nabavke F-16 Barak aviona ekskluzivno smo razgovarali s ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želimo bih zahvaliti svim ljudima koji su sudjelovali u procesu odlučivanja. Jučer je došlo do povijesne odluke, a ta odluka utemeljena je na održavanju tradicije borbenog zrakoplovstva. To je bio veliki dan za hrvatsku vojska koja će od sada biti jača i spremnija”, istaknuo je ministar Krstičević te dodao kako su izraelski avioni u funkciji jačanja hrvatskog suvereniteta i sigurnosti koja je neophodna za buduće generacije.

Na pitanje reporterke Ivane Franić koji su bili ključni kriteriji za odabir izraelske ponude, Krstičević je odgovorio da se vodilo računa općenito o ekonomskom stanju u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Trebate paziti i na ostale sektore, zdravstvo, školstvo, poljoprivredu… Odluka je odgovorna, racionalna i priuštiva budući da je izraelska ponuda glasila na 3 milijarde kuna, a švedska na 8 milijardi. Ta razlika dostatna je za igradnju dva Pelješka mosta”, kaže ministar.

U intervjuu je također naglasio i činjenicu kako će Hrvatska 2020. godine (tada će prva dva aviona Hrvatska dobiti u posjed op.a.) predsjedavati Europskom unijom i slaviti 25. obljetnicu vojno redarstvene operacije Oluja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za dvije godine, dakle, imat ćemo na hrvatskom nebu i u rukama hrvatskih pilota dva borbena aviona. To je jako bitno, a naročito ako znamo da nam godinu dana poslije stiže još njih šest, a 2022. još četiri. Sve skupa je ovo naša obveza i san”, poručio je.
Krstičević je mišljenja kako je višenamjenski borbeni avion F-16 Barak nesumnjivo dobar i da to što je prilično star nije naročito bitno jer su iste avione kupili i Rumunji koji su njima izrazito zadovoljni.

“S takvim avionima možemo samo jačati, ali ne iz razloga da pokazujemo zube susjedima već da osiguramo mir i stabilnost, a cijeli proces nabavke ne bih nazvao troškom nego investicijom jer možemo računati na dosta izraelskog ulaganja i mentorstva koje nam se sad pružilo”, zaključio je ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli intervju pogledajte u našoj središnjoj informativnoj emisiji RTL Danas u 18:30 sati.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo