polaganje kamena temeljca / Kreće izgradnja velebnog Spomenika domovini, Bandić 'salutirao' Plenkoviću: 'Dobro jutro šefe!'

Spomenik domovini bit će smješten kod Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu

23.9.2019.
7:50
VOYO logo

Kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini, na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, položili su premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Milan Bandić i umirovljeni general Mladen Markač. Na obilježavanju početka radova na izgradnji Spomenika domovini stigli su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar obrane Damir Krstičević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet. 

Image

Zagreb dobiva Spomenik domovini: Pogledajte kako će izgledati djelo koje će nas koštati 34,7 mil. kuna

Image

Zagreb dobiva Spomenik domovini: Pogledajte kako će izgledati djelo koje će nas koštati 34,7 mil. kuna


Spomenik domovini radit će se prema idejnom rješenju Nenada Fabijanića. Zdanje koje će krasiti zelenu površinu između Lisinskog i zgrade Gradske uprave trebalo bi, bude li sve išlo po planu, biti dovršeno do ljeta, odnosno najkasnije do jeseni 2020. Izgradnja će koštati gotovo 35 milijuna kuna. Već na samom dolasku, Bandić se srdačno pozdravio s Plenkovićem i to riječima: "Dobro jutro, šefe!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik je ocijenio da će spomenik biti inspiracija građanima 'kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije' te je istaknuo da će spomenik predstavljati nova gradska vrata.

"Bit će to spomenik za cijelu povijest i mjesto hrvatskog identiteta, koji je temeljen na patnji. Svakom će promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticati emocije i sjećati na čast ratnika te žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Hrvatsku. Svrha spomenika je i predstavljanje naše povijesti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković rekao je da će ovo biti mjesto na koje će se dolaziti i davati počast svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske.

"Spomenik domovini sastoji se od tri soliterno postavljena znaka - Zida boli, Oltara - menze i Portala paviljona koji kao cjelina čine mjesto službenog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti", istaknuo je autor idejnog rješenja Nenad Fabijanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo