S dolaskom blagdana /

Kreće i najglasnije doba u godini koje će ove godine biti malo tiše jer je na snazi zabrana upotrebe petardi

Oni koji se neće pridržavati pravila, riskiraju kaznu od 5 do 15 tisuća kuna

17.12.2021.
21:38
VOYO logo

Za Maju i njezinog psa Maksa počelo je najstresnije razdoblje u godini.

"Moji psi konkretno počnu gristi šape od anksioznosti, neki borave po tjedan dana u razdoblju od Božića do Nove godine u kupaoni, najčešće u kadi. Često sam vidjela kod svojih pasa da ne mogu normalno izvršiti nuždu da se toliko stisnu od straha da ih ne možete ni šetati u tim periodima", ispričala je Maja Sertić iz Samobora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesavjesni građani uglavnom pucaju prošlogodišnje zalihe, potvrđuju nam u policiji. Pa apeliraju da zalihe bez sankcija mogu predati u najbližu policijsku postaju.

Image
'Ja sam maloljetan!' /

Bacali petarde, izazvali požare na tri stana. Policija: Javljamo centru za socijalnu skrb, šaljemo još policajaca u naselje

Image
'Ja sam maloljetan!' /

Bacali petarde, izazvali požare na tri stana. Policija: Javljamo centru za socijalnu skrb, šaljemo još policajaca u naselje

Kazne od 5 do 15 tisuća kuna

Prodavači pirotehnike zbog svega negoduju. Promet im je, kažu, u odnosu na lani prepolovljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim na društvenim mrežama da se klinci, djeca i maloljetnici hvale da su naručili pirotehniku iz vana koja im je došla poštom iz Poljske, Češke, Italije. Bez problema dolaze ovakve stvari, još i jače koje nisu certificirane, koje nisu stavljene u promet u RH, takve stvari dolaze poštom i nađu se u rukama djece", tvrdi Hrvoje Majdanić, prodavač u trgovini pirotehnike.

Razornu moć pirotehnike mnogi podcjenjuju. "Na Badnjak sam gurala kolica ispod zgrade i uletjela je petarda u kolica i uspjela sam ju izvadit na vrijeme", kaže Vesna Odoran iz Zagreba.

"Prije 15 godina bilo je tih negativnih iskustava gdje mi je petarda uletjela u kapuljaču, tako da sam izbjegao ozljede u zadnji tren, ali ostao sam bez kaputa", rekla je Nikolina Horvatić iz Zagreba.

Da petarde nisu igračke više je od fraze, jer posljedice nestručnog rukovanja ostaju za cijeli život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozlijede mogu biti jako teške, ozlijede gornjih ekstremiteta, šaka kod kojih često nismo u mogućnosti vratiti situaciju na staro", objašnjava Rok Kralj, specijalist dječje kirurgije u Klinici za dječje bolesti Zagreb

Oni koji se neće pridržavati pravila, riskiraju kaznu od 5 do 15 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo