PLAN ZA CIJEPLJENJE I ŠTO PRVO SLIJEDI: / Beroš, Capak i Markotić: 'Da, spremni smo se cijepiti pred kamerama'

Image

Jedno vrijeme ćemo koegzistirati s maskama iako smo se cijepili ili preboljeli. Kad padnu brojke onda ćemo smanjivati obvezu nošenja maski

4.12.2020.
11:42
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite je na press konferenciji za medije objavio najnovije informacije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i oko cijepljenja.

"Danas će, ako već i nije na stranicama Vlade RH, HZJZ i koronavirus.hr, biti objavljen dokument s temeljnim osnovnim informacijama o cjepivu, kako se provodi nabava, koje su količine naručene, kako bi se trebao provoditi plan cijepljenja, cijena cjepiva", istaknuo je Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je najbrže razvijeno cjepivo u povijesti, ali treba znati činjenicu da je odmah od početka pandemije bilo vidljivo da se specifičan lijek neće pronaći. Zbog toga su vrlo brzo uložena financijska sredstva za istraživanje", rekao je Krunoslav Capak.

Image
JAVIO SE IZNAPADANI LAUC: /

'Podastro sam im dokaze i rekao - dečki, vidite da sam u pravu. Bilo bi lijepo da priznate...'

Image
JAVIO SE IZNAPADANI LAUC: /

'Podastro sam im dokaze i rekao - dečki, vidite da sam u pravu. Bilo bi lijepo da priznate...'

Opisao je i proces nabave

"Europska unija je postavila pravila da kad proizvođači stave određenu količinu cjepiva da države mogu zatražiti količinu za sebe koju žele, a onda EU prema broju stanovnika raspoređuje proizvedene doze na pravičan način. Ukupno je Hrvatska naručila pet milijuna i 600 tisuća od raznih proizvođača", rekao je Capak te dodao da se naručila manja količina od firme koja svoje cjepivo može registrirati tek potkraj iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska unija je otvorila pregovore u prvoj fazi sa šest proizvođača", podsjetio je Capak pa ih je nabrojio. Kaže da počinju pregovori s još nekim dobavljačima.

"Bilo je izgledno da će AstraZeneca biti prva registrirana, pa smo onda uzeli 3,6 milijuna doza. Dobili smo 2705 milijuna doza, bio je prevelik interes", rekao je Capak. Onda je objasnio tijek kako je Hrvatska potpisivala ugovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković sudjelovao na izvanrednoj skupštini UN-a o Covidu

Pfizer ili Moderna, ili neko drugo cijepivo?

"S vremenom se dalo naslutiti da bi Pfizer mogao prvi registrirati. Onda smo odmah naručili milijun doza. Potom smo od Moderne naručili još milijun doza, a tu još nemamo potvrdu hoće li biti to milijun doza", kazao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pfizerovo bi moglo biti registrirano u prosincu, Modernino u siječnju. Oxfordovo se također očekuje u prvom kvartalu, ali nešto kasnije", kazao je.

"Kako se naručuje cjepivo" HZJZ temeljem uvida u ugovor predlaže ministarstvu potpisivanje sporazuma i količinu, a Vlada na prijedlog ministarstva zdravstva sklapa ugovor s EU-om. To je put kako se naručuje", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i plan cijepljenja

"Napravili smo plan cijepljenja. Ima sve elemente osim datuma distribucije i količine, to još ne znamo. Pfizer je najavio da će prva runda koja dođe u nas sadržavati 125.000 doza. Ako to bude kvartalna isporuka, u prvom navratu ćemo moći cijepiti 62,5 tisuća ljudi. Ako bude mjesečna isporuka, onda ćemo moći 125.000. Prioritetne osobe su bolesne osobe, osobe u zdravstvu, korisnici i djelatnici domova za starije", kazao je Capak.

"Nakon toga cjepivo će se ponuditi svim ostalim stanovnicima. Računamo da će 5,6 milijuna doza biti dovoljno za sve koji će se htjeti cijepiti. Cjepivo će biti besplatno i dragovoljno, neće biti obavezno. Ali bilo bi dobro da se što više ljudi cijepi, to nam osigurava kolektivni imunitet. Sa samim cijepljenjem neće početi era nenošenja maski", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koegzistencija s maskama

"Jedno vrijeme ćemo koegzistirati s maskama iako smo se cijepili ili preboljeli. Kad padnu brojke onda ćemo smanjivati obvezu nošenja maski", dodao je Capak.

"Sva cjepiva preporučuju dvije doze. Prva pa druga nakon tri ili četiri tjedna. Mi smo kod provođenja uzeli model kako to radimo za gripu. Cijepit će županijski zavodi za javno zdravstvo uz pomoć drugih kolega", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pfizerovo cjepivo se drži na niskim temperaturama, mora se brzo potrošiti", rekao je Capak dodavši da će za to postojati timovi.

"Jako je važno da se građane istinito i precizno informira", dodao je. Vlada će, kaže, provesti niz stručnih konferencija na kojima će se promovirati važnost cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u Hrvatskoj imamo sustav praćenja nuspojava, vode ih HALMED i HZJZ. Liječnici to moraju prijaviti ako nešto primijete, to može prijaviti i osoba. To se sve prati i inače, naravno da će se i za cijepljenje osigurati takav sustav praćenja. I na razini EU-a će se posebno pratiti sigurnost cjepiva, upravo se radi program", rekao je Capak.

Na pitanje novinara hoće li se cijepiti ispred kamera, Božinović, Capak, Markotić i Vera Katalinić Janković kazali su kako će se cijepiti i kako su to spremni učiniti pred kamerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo