nakon dva mjeseca / 'Krasni se spol pretvorio u karikaturu i paradoks': FFZG se ogradio od sekstičkih izjava profesora

Image
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Seksističke izjave u krtici romana 'Eksperiment Irene Tot'

19.9.2018.
14:46
Matija Topolovec/PIXSELL
VOYO logo

"Od svih napornih pojava u zadnjih desetak godina u javnome i medijski napučenome prostoru, najnapornije su žene i njihova prava", uvodna je rečenica Ivice Matičevića u kritiku romana 'Eksperiment Irene Tot'.

Gotovo puna dva mjeseca trebalo je Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu da se ogradi od seksističkih izjava svog suradnika u izvedbi Doktorskog studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava da su žene i njihova prava najnapornija pojava, a "krasni se spol pretvorio u karikaturu i paradoks svojih najiskrenijih želja, htijenja i stremljenja", objavljena je u časopisu 'Republika' ovog srpnja. U kritici romana 'Eksperiment Irene Tot' napada žene i njihovu borbu za ravnopravnost. A u kritici je neke prozvao imenom i prezimenom, uključujući i autoricu romana Koranu Serdarević.

Osim što se obrušio na cijeli ženski rod, autorici romana savjetuje da se zaposli kao "glasnogovornica feminističke i liberalne Vlade u sjeni" te da njima piše "programatske članke", umjesto što ovako njih 'krotke i uglađene konzumente umjetničke proze' vuče za nos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako žene ne žele biti samo "ukras prirode i getoizirana trpka krpa u kuhinjskome zapećku" pa "nadiru u falangama", nakon čega priznaje kako se za ravnopravnost treba boriti, ali zaključuje kako su im onda za odstrel poslužili – muškarci.

"To je ono što se nažalost ne shvaća, da demokracija i sloboda imaju svoja pravila, da živimo u 21. stoljeću, da smo članica Europske unije te da mržnja prema drugome – ženama, LGBT osobama, ljudima drugačije vjere ili nevjere … – mora biti oštro sankcionirana", komentirao je urednik romana Seid Serdarević za tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorici su podršku pružili i mnogi drugi književnici, između ostalog i Hrvatsko društvo pisaca, kao i portal VoxFemminae. No, oni su osudili njegove postupke još u srpnju dok je tema bila aktualna. Stoga se ne zna zašto je Odjel za Komparativnu knjiženost tako dugo čekao da bi se ogradio.

Njihovu izjavu, koju su objavili na službenim i Facebook stranicama, prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izražava žaljenje što je u različitim medijima tijekom proteklih mjeseci doveden u neželjeni kontekst povodom seksističkih izjava dr. sc. Ivice Matičevića, suradnika u izvedbi Doktorskog studija, od čije se agresivne retorike s indignacijom ograđuje. Odsjek za komparativnu književnost dužan je to učiniti ne samo stoga što je dio institucije Sveučilišta koja je već svojim Etičkim kodeksom obvezana promicati rodnu i svaku drugu toleranciju, nego i stoga što je mjesto na kojemu se mladi ljudi izričito odgajaju za kritičku analizu javnoga govora, te uče argumentima koji počivaju na premisama humanističkih, poglavito književno-kritičkih znanja, a ne na osobnim, kamoli ideološkim predrasudama", napisali su. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo