ROK ZA PROCJENU ŠTETE JE 15 DANA / Krapinsko-zagorska županija će proglasiti elementarnu nepogodu, šteta je ogromna: 'Doslovno smo skidali led s ceste...'

Image

Nije sinoć bilo lako ni vatrogascima koji su u prve dvije minute nevremena pozvani na 36 intervencija

3.6.2022.
20:45
VOYO logo

Nevrijeme s obilnom tučom koje je u četvrtak popodne i predvečer poharalo Zagorje, zahvatilo je i zapadni dio Zagrebačke županije gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća.

Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća, izvijestili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krov od drvene vrtne kućice, vjetar ga je digao. Čini mi se u komunikaciji sa susjedima da je ovdje bio neki epicentar", kazao je za RTL Danas Alojz Kroflin iz Risvica.

Image
POSLJEDICE NEVREMENA /

Obilna tuča poharala Zagorje i Zagrebačku županiju, Vlada najavila žurnu pomoć

Image
POSLJEDICE NEVREMENA /

Obilna tuča poharala Zagorje i Zagrebačku županiju, Vlada najavila žurnu pomoć

Najviše su stradali poljoprivrednici

Nije sinoć bilo lako ni vatrogascima koji su u prve dvije minute nevremena pozvani na 36 intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radilo se od odčepljivanja kanalizacije, doslovce skidanja leda s ceste što ne možete vjerovati jer se radi o šestom mjesecu pa i od toga da smo sanirali krovove, ispumpavali vodu, dizali namještaj i tako to", opisao je Marin Lovrenčić, zapovjednik vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Poljoprivrednici su najviše nastradali jer je štetu prijavilo njih 150. Ove godine neće biti kukuruza, vinari iz Kumrovca neće imati grožđa, a očekuje se da bi nagodinu urod uz savršene vremenske uvjete trebao biti 20 posto slabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrt je otišao. To je bivša stvar, samo po imenu vrt. Tu i tamo je ostao koji štrljak. I što je bilo za brati, sve svježe posađeno, sve je otišlo proć. Ove godine je berba završena, jedino da sad sadimo ponovno", rekao je Marijan Lutring iz Kumrovca.

U Krapinskoj-zagorskoj županiji će proglasiti elementarnu nepogodu

Ministrica poljoprivrede obećala je vladinu brzu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoje dokazi da je sustav protugradne obrane učinkovit. Ne postoje stručni znanstveni dokazi. Ponavljam ono što govore i pišu oni koji su za to zaduženi", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u RTL Danas je najavio kako će u ponedjeljak proglasiti elementarnu nepogodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni približno ne možemo reći kolika je šteta jer je nevrijeme došlo jučer navečer oko 19:30. Danas saniramo štetu i uspostavljamo sustav jer je toliko bilo tuče i leda da su se prometnice čistile i s ralicama, i kao da smo usred zime, palo je 20-30 centimetara leda. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je bila ovdje, Vlada će donijeti posebnu odluku oko programa za Međimurje, Varaždin i Krapinsko-zagorsku županiju i preko njega ćemo ljudima nadoknaditi štetu od ove elementarne nepogode", rekao je župan Kolarić.

'Imaju 15-ak dana da naprave prvu procjenu štete'

Najavio je da će elementarnu nepogodu proglasiti u ponedjeljak na temelju zahtjeva načelnika i gradonačelnika za područje Grada Klanjca, Oroslavlje, Općina Kumrovec, Zagorska sela i Veliko Trgovišće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon toga njihove komisije imaju 15-ak dana da naprave prvu procjenu štete. Ali mjera Vlade nema veze s procjenom naknade štete od elementarnih nepogoda koja se uobičajeno radi u Hrvatskoj", istaknuo je župan.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo