'ovo nije pobjeda mosta' /

Kovačić demantirao navodno poljuljane odnose HDZ-a i Mosta: 'To nije izrugivanje demokraciji, ovo baš je demokracija'

'Mi nismo pritiskali već iznijeli argumente, što se tiče smanjenja plaće dužnosnicima, nismo se mogli usuglasiti, ovo nije izrugivanje demokraciji, ovo baš je demokracija', rekao je Kovačić

10.11.2016.
19:17
VOYO logo

Naš gost u RTL-u Danas večeras je bio Mostov potpredsjedik Vlade Ivan Kovačić

HDZ-ovo obećanje je bilo da će spustiti PDV, vaše da će ostati isti - jeste li pobijedili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja uopće ne bih rekao da je pobjeda, mislim da je ovo porezna reforma i program cijele vlade, sigurno to nije onako kako se piše po medijima.

Ministar Marić je već najavljivao da namjerava 2018. smanjiti stopu PDV-a? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto ne, ako bude toliki rast BDP-a, zašto se ne bi smanjila stopa PDV? Sada zbog proračunske rupe bi trebao ostati takav.

Jesu li imalo poljuljani vaši odnosi?

Uopće ne. Od prijedloga koji su išli za poreznu reformu su došli čak od člana vođe kabineta, od članova HDZ-a. Mislim da je cijeli razgovor na užem kabinetu bio konstruktivan. Nije trajao dugo jer smo mi svađali već zbog analiziranja prijedloga.

Zbunjuje izjava inače uistinu pomirljivog ministra Marića koji je danas zapravo vama iz Mosta poslao poruku, vi je čitajte kako želite, ali ona je jasna - šalje upozorenje da ovo nisu teme za populizam i demagogiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram samo razjasniti dvije stvari. Mi smo smatrali da u poreznoj reformi, da bi se najniža stopa PDV-a bi trebala ostati na 5 posto i tako je i ostala jer su čak i HDZ-ovci se složili. Njegova poruka se više odnosila na onaj dio kako će se promjenom poreza na dohodak smanjit plaće.

Je li bilo korektno da jutros i prije no što premijer izvjesti članove Vlade, predsjednik vaše stranke cijeloj javnosti objavi detalje dogovora o reformi i to prije no što vlada uopće usvoji iste?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da Božo Petrov nije htio napraviti ništa na štetu vlade, jednostavno se nije lako oduprijeti vama novinarima, zajedno smo donijeli ovu odluku. Mi smo se sinoć razišli u dogovoru.

Gospodine Kovačiću, ministar Marić Vašu najavu da ćete ponuditi amandman za smanjenje plaća državnim dužnosnicima, otvoreno naziva populizmom i demagogijom. Zašto danas niste jednako pritisnuli i oko toga?

Mi nismo pritiskali već iznijeli argumente, što se tiče smanjenja plaće dužnosnicima, nismo se mogli usuglasiti, ovo nije izrugivanje demokraciji, ovo baš je demokracija, da damo u Sabor i da damo u Sabor da ljudi daju svoje argumente.​

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo