KOVAČ: / Da se Hrvatska suočila s prošlošću, Josipu Perkoviću sudilo bi se u Zagrebu

Image
Foto: PIXSELL, Robert Anić
8.2.2016.
20:53
PIXSELL, Robert Anić
VOYO logo

U raspravi nakon predavanja u zakladi Konrad Adenauer na kraju svog nastupnog posjeta Njemačkoj Kovač je govorio i o slučaju bivšeg djelatnika hrvatske i jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića kojem se u Münchenu sudi zbog sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Oporbu uključiti u dijalog o prošlosti

"Nama u Hrvatskoj nije pošlo za rukom suočiti se s našom prošlošću. Da smo imali takav proces danas bi se Perkoviću sudilo u Hrvatskoj", rekao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i svoj današnji susret s Rolandom Jahnom, šefom Ureda njemačke savezne vlade za upravljanje dokumentacijom bivše istočnonjemačke tajne policije Stasi te najavio da će i hrvatske institucije biti ubuduće uključene u europski projekt.

"Mi u Hrvatskoj moramo voditi otvoreni dijalog o prošlosti i u njega mora biti uključena i oporba", rekao je Kovač koji je u Berlinu posjetio i Dokumentacijski centar bivše istočnonjemačke tajne policije Stasi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUĐENJE ZA UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA: /

Šeks pozvan kao svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču

Image
SUĐENJE ZA UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA: /

Šeks pozvan kao svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču

Kritike prethodnoj vladi

Kovač je u zakladi Konrad Adenauer održao predavanje na temu 'Hrvatska vanjska politika nakon promjene vlasti' u kojem je još jednom iznio glavne smjernice hrvatske vanjske politike u predstojećem razdoblju.

On je na početku svog predavanja kritizirao prethodnu vladu zbog neiskorištavanja pozitivnog elana koji je sa sobom donio ulazak u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulazak u EU nije iskorišten za mobilizaciju građana i za pomak prema naprijed. Ali to je ujedno i prilika za našu vladu kako bi unijeli novu energiju", rekao je Kovač dodavši kako se Hrvatska hoće snažnije angažirati u Europskoj uniji.

HDZ-ovci TVRDE: Hrvatska je slaba karika u EU i na putu smo u propast

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska želi ojačati ulogu u EU

"Mi želimo ojačati našu ulogu unutar Europske unije i zato sam danas u Berlinu", rekao je Kovač naglasivši kako je druga velika zadaća vanjske politike poboljšanje odnosa sa zemljama u susjedstvu.

"U tijeku migracijske krize je došlo do nepotrebnih napetosti prema vladama Slovenije, Mađarske i Srbije. I zato želimo ojačati našu suradnju sa susjedima ali ne samo ovim nego prema svim susjedima“, rekao je Kovač i najavio zajedničke konzultacije na razini vlade sa Slovenijom i Mađarskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi želimo pametno iskoristiti specifični zemljopisni položaj Hrvatske. Hrvatska je kako srednjoeuropska tako i sredozemna zemlja i u pozadini ove činjenice želimo učvrstiti naš položaj u Europi", rekao je Kovač.

Zaključio je kako je koordinacija zemalja u odnosu prema migracijskoj krizi dobra ali je naglasio kako se u tu koordinaciju mora dublje uključiti i Grčka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo