KOTROMANOVIĆ ODGOVORIO KOLINDI: / 'Ne znam što se događa s njom. Ovo je bizarno. Je li zaboravila što je ona napravila prije par tjedana?'

Image
Foto: Pixsell

Razgovarali smo s bivšim ministrom obrane, Antom Kotromanovićem, kojeg je predsjednica prozvala u svom dokazivanju da ima korupcije u obavještajnoj zajednici

18.12.2019.
12:06
Pixsell
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je u debati predsjedničkih kandidata na HRT-u spomenula korupciju u obavještajnoj zajednici, danas je odlučila pojasniti na što je mislila, ali po svemu sudeći – još je više zakomplicirala situaciju.

Izjavila je da je "taj sustav" naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića, da se radi o jednom od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I danas je u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta, zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji. Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći. Dokle je ta hobotnica dosezala pokazuje najbolje činjenica kako je Preost umirovljen samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a Darko Grdić je umirovljen jedan dan prije podizanja optužnice", objasnila je Grabar Kitarović na što misli. Pri tome je izdvojila i poimence Antu Kotromanovića, bivšeg ministra obrane. Prozvala da je da je zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu. "To je korupcija najvišeg reda!", ustvrdila je Grabar Kitarović.

Image
KOLINDA OBJASNILA SVOJU IZJAVU O KRIMINALU U TAJNIM SLUŽBAMA: /

Žestoko prozvala dva političara; 'To je nezapamćena korupcija i pronevjera milijuna!'

Image
KOLINDA OBJASNILA SVOJU IZJAVU O KRIMINALU U TAJNIM SLUŽBAMA: /

Žestoko prozvala dva političara; 'To je nezapamćena korupcija i pronevjera milijuna!'

'Ne znam što se dešava s njom. Ovo je bizarno'

Ante Kotromanović za Net.hr odgovara: "Ne znam što se događa s Grabar Kitarović. Ovo je bizarno. Po svemu sudeći, pokušava se izvaditi iz gafa iz sinoćnje debate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatno je da predsjednica ni nakon pet godina nije naučila propise, pravila i Zakon o službi Oružanih snaga RH. A svojim izjavama pokazala je upravo to", tvrdi Kotromanović, ministar obrane u vladi Zorana Milanovića.

"Nakon što sam preuzeo ministarsku dužnost, na temelju anonimne prijave o događajima u VSOA-i, u suradnji s krim-policijom i DORH-om, pokrenuta je procedura izvida i nadzora u VSOA-i. Nakon nadzora otkriveno je da su određene osobe, pet godina prije nego što sam ja postao ministar, kršile Zakon o službi i na temelju toga sam pokrenuo postupak za njihovim razrješenjem", objašnjava Kotromanović za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapanjujuće je da sada predsjednica, u pokušaju da se izvuče iz svog gafa, okrivljuje nas koji smo poduzeli sve što je trebalo", kaže Kotromanović.

'Proziva me za nešto što nisam učinio'

Podsjeća da je predsjednica produljila mandat čelniku VSOA-e koji je izabran u njegovu mandatu (brigadni general Ivica Kinder op.a.), da ima direktan uvid u rad VSOA-e, i Kotromanović smatra da je s njezine strane vrlo neodgovorno izgovarati takve paušalne izjave o korupciji u sustavu. A na prozivku da je on spasio osumnjičene časnike od nečasnog otpusta odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica izgleda ne zna da predsjednik države, ministar obrane i načelnik stožera ne mogu dati nečasni otpust. Tek nakon postupka pred 'civilnim' sudom, i ako je presuda veća od tri godine, vojno-stegovni sud može razmatrati hoće li časnici biti nečasno otpušteni ili ne. Svi časnici koji su bili osumnjičeni u ovom slučaju su umirovljeni na vlastiti zahtjev", pojašnjava Kotromanović.

"Uostalom, je li predsjednica zaboravila kako je ona postupila prije nekoliko tjedana? Nakon što je u vojnoj bazi Zemunik otkriven skandalozni šverc oružjem, ona je umirovila nekoliko časnika. Kako je moguće da ona nakon takvog poteza ide petljati i prozivati mene – za nešto što nisam učinio?", zaključuje Kotromanović. I podsjeća da je ona svoj mandat započela s ozbiljnim skandalom u obavještajnoj zajednici - kada je tražila smjenu Dragana Lozančića, šefa SOA-e, a taj slučaj je ostao nerasvijetljen i bilo bi važno da se sazna točna uloga predsjednice države u tom skandalu koji je ozbiljno uzdrmao obavještajnu zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo