Kosorica se riješila Mladena Barišića

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor obavila je nove smjene unutar HDZ-a.

25.1.2010.
15:54
VOYO logo

Jadranka Kosor je na redovnoj sjednici Predsjedništva stranke Mladena Barišića smijenila s mjesta stranačkog rizničara HDZ-a jer on taj posao "nije obavljao", potvrdila je glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak za net.hr. Nije se upuštala u dodatna tumačenja Kosoričinog prilično neobičnog objašnjenja.

Mladen Barišić je ravnatelj Carinske uprave, a u stranci je poznat i pod nadimkom "Torbar" i "šef Odbora za marketing HDZ-a", koji se bavio prikupljanjem novca za financiranje HDZ-ovih kampanja za parlamentarne i predsjedničke izbore, kojeg se još naziva i "crnim fondom stranke". Pojavile su se sumnje da se u taj "fond" slijeva novac iz državnih i privatnih tvrtki, a onda izostavlja iz stranačkih financijskih izvještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barišića se dovodi u vezu s nekadašnjim članom Uprave HEP-a Antom Despotom te zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Sva trojica žive u istoj zgradi u Bužanovoj ulici.

Financiranje HDZ-a preko veze Jurak-Barišić-Sanader

Barišića veže intimni odnos s Nevenkom Jurak iz sumnjive tvrtke Fimi-media, koja je u više navrata poslovala s državom i državnim tvrtkama. No, njegova najspominjanija kvalifikacija zadnjih tjedana jest – bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svih troje upleteni su u aferu u kojoj je tvrtka Fimi-media dobila posao vrijedan 15 milijuna kuna s državnim tvrtkama po povlaštenim uvjetima. Navodno je Sanader u proljeće 2007. godine pozvao u Banske dvore HDZ-ove članove uprava iz 20-ak javnih tvrtki kojima je sugerirano da se oglašavaju putem Fimi-Medije, a za provedbu Sanaderovog naputka pobrinuo se Barišić.

Hoće li Vojković potonuti sam?

Za pogodovanje Fimi-Mediji se doznalo zahvaljujući izvorima bliskim HSLS-ovcu Hrvoju Vojkoviću koji zbog stranačke pripadnosti nije prisustvovao tom sastanku, nego njegov zamjenik, HDZ-ovac Damir Mihanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Vojkovićevoj sudbini večeras odlučuje Predsjedništvo HSLS-a, a kazna za afere u Croatia osiguranju kreće se u stranačkim kuloarima između izbacivanja iz CO-a i izbacivanja iz stranke. Zbog sankcija koje mu prijete, Vojković je navodno zaprijetio premijerki da će "propjevati" o svemu što zna.

Jadranka Kosor je u kratkom razgovoru s novinarima i danas ponovila da joj Vojković nije prijetio, odnosno da je to laž. Što se tiče odluke hoće li Vojković ostati na čelu Croatia osiguranja, rekla je da očekuje odluku predsjedništva HSLS-a. Tek nakon pravorijeka HSLS-a o Vojkoviću će raspraviti i Predsjedništvo HDZ-a i donijeti odluku, najavila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Bačić vraćen u Sabor

Također Predsjedništvo HDZ-a, predložilo je razrješenje Branko Bačić s mjesta državnog tajnika u Ministarstvu mora i odlazi u Sabor. Ondje je aktualnom glavnom tajniku HDZ-a mjesto "čuvao" Borislav Matković. Vrh HDZ-a raspravljao je danas i o ustavnim promjenama.

Prethodni članci:

arti-201001240220006 arti-201001120123006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo