Kosor otkrila zašto joj ostavka nije na kraj pameti

27.10.2011.
13:33
VOYO logo

Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor potvrdila je nakon sjednice Predsjedništva te stranke da je USKOK proširio istragu koju vodi protiv bivših i sadašnjih članova HDZ-a i na HDZ kao stranku. Podsjetimo da su prije samo pet mjeseci HDZ-ovci Ivan Jarnjak i Vladimir Šeks održali konferenciju za novinare na kojemu su bijesno odbacili mogućnost da HDZ odgovara kao pravna osoba za kriminal Ive Sanadera, Mladena Barišića, Branke Pavošević, Ratka Mačeka i ostalih koje istražitelji ispituju ili terete zbog crnog fonda HDZ-a.

Kosor je zato morala manevrirati između dviju krajnosti – mišljenja da "HDZ kao politička stranka ima pravo razmišljati o tome da je ovaj timing izabran da bi se naštetilo stranci" i vjerovanja, kako je rekla, da USKOK radi svoj posao, kao i Mladenu Bajićupodrške HDZ-a Glavnom državnom odvjetniku i šefu USKOK-a Dinku Cvitanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatično je proširenje istrage nazvala "pretposljednjom stanicom križnog puta koji prolazimo od 1. srpnja 2009., otkada je otišao predsjednik stranke Ivo Sanader".

'To nije moja kampanja, nego kampanja HDZ-a'

Iako je i dalje predsjednica Vlade, nije se osjetila odgovornom da odgovori na pitanje je li znala kako se financirala njena predsjednička kampanja 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je kazala da će na ta pitanja odgovarati istražnim organima, izjavila je kako "to nije bila moja kampanja nego kampanja HDZ-a" te da smatra kako je "i ta kampanja, kao i sve ostale, bila je financirana na najlegalniji način".

Na pitanje razmišlja li o ostavci iz moralnih razloga, kazala je "apsolutno ne" i novinaru je odbrusila da nije istražitelj. Članovi Predsjedništva HDZ-a koji su bili u prostoriji za vrijeme konferencije glasno su negodovali kada je postavljeno to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari i oporba – neprijatelji borbe protiv korupcije

Najavila je i kako će se HDZ-ovci odazivati na pozive USKOK-a te da će nastaviti inzistirati da se krivnja individualizira, a da se procesuiraju svi koji su odgovorni za korupciju "bez obzira na ime, prezime i stranačku pripadnost". Osim što će inzistirati na progonu SDP-ovaca zbog računa koji su imali u inozemstvu, poslovanja Grada Rijeke, Sisačko-moslavačke županije, šefa HNS-a i navoda iz knjige Uspon Radimira Čačića 90-ih, inzistirat će i da se istraži curenje informacija iz istraga u medije.

Kosor i glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak također su se sukobile s novinarkom 24sata TV, čijem je snimatelju za vrijeme konferencije naređeno da prekine izravni prijenos. Glavak i Kosor poručile su da nikome nije izdana dozvola za izravni prijenos, a na mišljenje novinarke da se radi o cenzuri, Glavak je kazala da je nepristojna jer nije tražila dozvolu za uključenje uživo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da su novinari naštetili borbi protiv korupcije, dok će se HDZ "upisati u povijest kao prva stranka koja je pokrenula borbu protiv korupcije". Također, nekoliko puta je podsjetila na kritike SDP-a na Bajićev račun, uključujući izjavu SDP-ovca Slavka Linića da će motriti na njega.

Ni riječi o blokadi računa

Po završetku konferencije do novinara okupljenih u Središnjici HDZ-a došla je informacija da je račun stranke blokiran zbog istrage, no niti jedan član Predsjedništva nije htio govoriti o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nekoliko riječi koje nisu značile opovrgavanje te informacije "procijedili" su Kosor, Darko Milinović, Andrija Hebrang i Đuro Popijač, dok su svi ostali članovi Predsjedništva prošli pored novinara čvrsto stisnutih usana i praznim pogledom prema naprijed.

Blokiran račun će im itekako otežati kampanju, kao i činjenica da su prva stranka u povijesti čije je vodstvo zbog kriminala dospjelo do optužnice protiv čitave stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o tijeku konferencije za medije nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a možete pročitati ovdje.

Vezani članci:

arti-201110270064006 arti-201110260595006 arti-201110261068006 arti-201105300236006 arti-201110260525006 arti-201109130618006 arti-201110250258006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo