Kosor odlučna: Neću smijeniti Jandrokovića!

18.8.2011.
18:39
VOYO logo

Premijerka Jadranka Kosor sazvala je konferenciju za medije kako bi reagirala na zahtjev predsjednika Ive Josipovića da se smijeni Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova. Josipoviću je neprihvatljivo što je Jandroković njemu uputio listu s prijedlozima hrvatskih veleposlanika, a ne Vlada koja bi to po Ustavu trebala učinit.

"Ja to neću učiniti jer smatram da ministar, sportskim rječnikom rečeno, nije napravio nijednu grešku u koracima", kazala je Kosor. Jandrokovićeve izjave vezane za imenovanje veleposlanika protumačila je kao odgovor na javne izjave Zorana Milanovića, koji je tražio da se zastane s procedurom njihova izbora. pKosor je zatim pročitala dio uredbe Vlade iz 2004. koje se odnosi na izbor veleposlanika i članova diplomatskih misija i konzulata, u kojoj se navodi da ministar kandidate predlaže Vladi i predsjedniku nakon čega slijedi usuglašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi se usuglasili bio je potreban taj popis i on je upućen predsjedniku republike 6. srpnja", kazala je Kosor dodajući kako u Vladi od tada čekaju odgovor. Navela je kako tada predjsjednik nije imao prigovora na proceduru.

"Ne samo da nije bilo reakcije već je 7. srpnja na službenim stranicama predsjednika objavljeno kako je predsjednik primio prijedlog Vlade s imenima kandidata", kazala je premijerka, uz ispravak priopćenja da nije riječ o prijedlogu, nego o listi za međusobno usuglašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je kazao da će se očitovati o listi do 15. rujna

Kao još jedan dokaz da predsjednik nije imao problema s procedurom, uzela je predsjednikovu izjavu u medijima da će on pažljivo proučiti taj prijedlog i očitovati se o njemu do 15. rujna.

Između ostalog, Kosor je pohvalila kandidate na spornoj listi za koje je rekla da su odlični, te da je šteta da su neka imena procurila u javnost jer se time narušava njihov ugled. Također je kazala da ne vjeruje da će predsjednik inzistrirati na Jandrokovićevoj smjeni, budući da su smjene ministara u nadležnosti predsjednika Vlade a ne države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, Kosor je kazala kako smatra da je Josipovićeva izjava o smjeni bila trenutačna, dodavši da je 'sutra novi dan'.

Josipović je, podsjetimo, kritizirao ministra i zbog njegovih 'neosnovanih optužbi' u medijima na predsjednikov račun. Jandroković je kazao kako neće podnijeti ostavku, jer je sve učinio po proceduri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahtjev za mojom smjenom doživljavam kao skretanje pozornosti sa same suštine problema. Radi se o listi karijernih diplomata i vjerojatno se u nedostatku argumenata traži moja smjena", protumačio je Jandroković Josipovićev zahtjev.

Vezani članak:

arti-201108180537006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo