KORONAVIRUS UŽIVO / Danas imamo 96 novih slučajeva i osmero preminulih; Delta varijanta virusa udvostručuje rizik hospitalizacije

Image

U posljednja 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 i preminulo je osam osoba

15.6.2021.
7:31
VOYO logo
  • Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 767
  • Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata
  • Testirano je 2 086 716 osoba, od toga 4 489 u posljednja 24 sata

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA

Krapinsko-zagorska: Dvoje novozaraženih

14:01 - U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirane su dvije novozaražene osobe koronavirusom, priopćili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Oporavilo se sedam osoba pa je trenutno 26 aktivnih slučajeva zaraze. U samoizolaciji je 17 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 10 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima jedna osoba na respiratoru. U posljednja 24 sata nije bilo umrlih Covid pozitivnih osoba, priopćili su iz Stožera. Stanovnici Krapinsko-zagorske županije i dalje se mogu svakodnevno, od ponedjeljka do subote, cijepiti u Zavoda za javno zdravstvo u Zaboku. Cijepljenje je moguće bez najave i naručivanja, a građani mogu birati kojim se cjepivom želi cijepiti.

Ličko-senjska: Nijedan novi slučaj

13:44 - U posljednja 24 sada u Ličko-senjskoj županiji na zarazu korona virusom testirane su 43 osobe i sve su bile negativne, priopćio je u utorak Županijski stožer civilne zaštite. Četiri su osobe  ozdravile, a na Covid-odjelu Opće bolnice Gospić trenutačno se na liječenju nalazi šest osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod mjerama samoizolacije trenutno je 126 osoba, a provjerom su utvrđena tri slučaja kršenja tih mjera. Od Covid infekcije od početka epidemije na području Ličko-senjske županije oboljelo je ukupno 4.612 osoba, od čega je aktivno još 14 slučajeva, 158 osoba je umrlo, a izliječeno je 4.440 osoba, naveli su iz Županijskog stožera CZ.

AZOP: Na platformi Cijepise nije bilo "brisanja" podataka građana

13:26 - Ministarstvo zdravstva objavilo je u utorak da je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) utvrdila kako nije došlo do gubitka niti 'brisanja' osobnih podataka građana na platformi Cijepise.zdravlje.hr, kako je prethodno izneseno u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak je donesen na temelju nadzora AZOP-a pokrenutog slijedom medijskih napisa, neposrednim uvidom AZOP-a u Popis zainteresiranih navedene platforme, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Utvrđeno je da se svi podaci o građanima nalaze u tom sustavu pohrane, čime se demantiraju napisi u medijima o mogućoj povredi osobnih podataka više od 4000 građana koji su se 23. veljače prijavili za cijepljenje na platformu Cijepise.zdravlje.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, utvrđeno je da je u tom danu, u testnoj fazi sustava, upisano 4159 osoba, te da se inicijalno traženi podaci OIB-a ili MBO-a uz datum rođenja i e-poštu te broj telefona nalaze u Popisu zainteresiranih.

Isto tako, AZOP je zaključio da Ministarstvo zdravstva, u odnosu na platformu i sustav pohrane, prikuplja i obrađuje osobne podatke građana temeljem relevantnih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kao i Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu te da niti u tom segmentu nije prekršilo navedene odredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su takvi rezultati bili očekivani, ministar Vili Beroš izrazio je zadovoljstvo što je i službenim putem potvrđeno kako nije bilo pogrešnih koraka pri obradi podataka građana.

"Drago mi je što je AZOP, nakon temeljitog uvida u činjenice, otklonio sporne navode te potvrdio ranija očitovanja Ministarstva zdravstva na ovu temu. Pozdravljam sve nadzore nadležnih institucija koje su do sada potvrđivale primjereno postupanje stručnih službi Ministarstva zdravstva i čvrsto sam uvjeren da će tako biti i ubuduće", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitsko-dalmatinska: Devet nova slučaja

13:23 - U posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije devet je novooboljelih od koronavirusa, a  nema umrlih, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u 24 sata ukupno je 469 obrađenih testova. Među novooboljelima od Covid infekcije u županiji iz Splita je osam i Solina jedna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupno se 807 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju su 22 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se njih četvero nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema umrlih osoba", kazali su u županijskom Stožeru CZ.

AstraZeneca: Nije uspjelo liječenje antitijelima u prevenciji koronavirusa

11:53 - Englesko-švedski proizvođač lijekova AstraZeneca u utorak je objavio da njegova terapija monoklonskim protutijelima, AZD7442, nije pomogla u prevenciji bolesti covid-19 kod osoba koje su bile izložene koronavirusu. Tvrtka je priopćila da su u istraživanju sudjelovale necijepljene osobe starije od 18 godina koje su bile u kontaktu sa zaraženima unazad osam dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspoređujući s placebom, AZD7442 je smanjio rizik od razvoja simptoma koronavirusa za 33 posto, što statistički nije značajno, objavila je kompanija. AstraZeneca ispituje učinkovitost lijeka i kod već zaraženih pacijenata i u prevenciji razvoja težih oblika bolesti. 

"Iako lijek nije ispunio glavni cilj u sprječavanju pojave simptoma, ohrabreni smo zaštitom koju je terapija AZD7442 pružila sudionicima s negativnim PCR testom", izjavio je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik za istraživanje i razvoj AstraZenece. Američka vlada je podržala razvoj AZD7442.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AstraZeneca je u ožujku sa SAD-om postigla dogovor o isporuci pola milijuna doza lijeka, a u utorak je objavljeno da su u tijeku pregovori s američkom vladom o daljnjim koracima. Suparničke tvrtke Regeneron Pharmaceuticals Inc i Eli Lilly & Co razvile su slične proizvode koji se sastoje od monoklonskih antitijela i u SAD-u su odobreni za uporabu. 

Terapija monoklonskim protutijelima svrstava se u skupinu lijekova koji oponašaju prirodna protutijela što ih tijelo proizvodi u borbi protiv infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska agencija za medicinu (EMA) odobrila je terapiju Regeneron i sada proučava slične lijekove proivođača Eli Lilly, Celltrion te jedan lijek koji su razvili GlaxoSmithKline i Vir Biotechnology Inc.

Varaždinska županije: Dva nova

11:19 - Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Varaždinskoj županiji, a u protekla 24 sata umrle su dvije covid pozitivne osobe, priopćili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 45 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je pet na respiratoru u jedinici intenzivnog liječenja. Oporavilo se 18 osoba pa je u Varaždinskoj županiji sada 76 aktivnih slučajeva.

Iz Stožera su podsjetili da županijski Zavod za javno zdravstvo ovoga tjedna, od utorka do četvrtka, organizira cijepljenje građana na punktu u Gospodarskoj školi u Varaždinu i to u utorak i srijedu drugom dozom Pfizera, a u četvrtak cjepivom Moderna za pozvane putem platforme cijepise.zdravlje.hr te e-naručivanjem putem izabranih liječnika, kao i za sve ostale koji se žele cijepiti bez prethodnog naručivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak, 18. lipnja, cijepljenje drugom dozom Pfizera obavljat će se u dvorani Osnovne škole Ludbreg, dok će u subotu, 19. lipnja, cijepljenje ponovo biti organizirano u varaždinskoj Gospodarskoj školi cjepivom AstraZenece, bez prethodne narudžbe.

Međimurska županija: Četiri nova

11:13 - Međimurje ima četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlih nema, priopćili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 133 uzorka, te su evidentirana četiri pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 3 posto pozitivnih od broja testiranih.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 61.004 uzorka. U protekla 24 sata oporavilo se devet osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji danas je 73.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 19 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano su tri pacijenta, tri su i otpuštena, a na invazivnoj respiraciji nalaze se dva pacijenta. U protekla 24 sata nije bilo umrlih.

Stožer objavio: Danas imamo 96 zaraženih

10:59 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 767. Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata. Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 358 677 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8160 preminulo, ukupno se oporavilo 349 750 osoba. U samoizolaciji su trenutno 5 352 osobe.

Do danas je ukupno testirana 2 086 716 osoba, od toga 5 924 u posljednja 24 sata. Zaključno s 14. lipnja utrošeno je 2 164 874 doze cjepiva. Dosad su 1 419 924 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 744 950 primilo obje doze. Na dan 14. lipnja utrošeno je 25 058 doza cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU primijenio 300 milijuna doza cjepiva 

10:47 - Europska unija objavila je u utorak da je u Europskoj uniji prijeđen prag od primijenjenih 300 milijuna doza cjepiva protiv covida-19.

"Premašili smo 300 milijuna doza u EU. Svakog dana sve smo bliže cilju: imamo dovoljno doza da idući mjesec postignemo 70 posto cijepljenih odraslih osoba u EU", napisala je Von der Leyen na svom računu Twittera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dokumentu koji je Komisija predočila čelnicima EU-a okupljenim na samitu u Bruxellesu u svibnju, EU očekuje milijardu doza do kraja rujna od četiri farmaceutske tvrtke - Pfizer/BioNTecha, Johnson & Johnsona, AstraZenece i Moderne. To znači da će do kraja rujna biti dovoljno doza za potpuno cijepljenje cjelokupnog stanovništva EU-a od 450 milijuna.

Ranije je Komisija spominjala cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva do kraja ljeta, a kasnije je taj rok pomaknut na početak ljeta te bi cjelokupno stanovništvo Europske unije moglo biti cijepljeno do kraja ljeta.

Zagrebačka županija: Četiri nova slučaja

10:28 - Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata evidentirana su četiri nova slučaja covida-19, a aktivno je 125 slučaja, izvijestio je u utorak županijski Zavod za javno zdravstvo.

Novi slučajevi zabilježeni su u Zaprešiću, Svetoj Nedelji, Velikoj Gorici i općini Preseka. U odnosu na jučer, ozdravile su dvije osobe. Mjera samoizolacije izrečena je za četiri razredna odjela.

U svih osam ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije ustrojeni su posebni timovi za cijepljenje koji će raditi u ambulantama posebnog dežurstva te će cijepiti sve zainteresirane stanovnike Zagrebačke županije protiv covida-19.

Tako će svi stanovnici koji se žele cijepiti, osim kod svojih liječnika obiteljske medicine, moći to napraviti i u ambulantama posebnog dežurstva uz prethodnu telefonsku najavu.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je ukupno 30.311 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 30.111 osoba, a 75 osoba je preminulo. 

Istarska županija: Dva novozaražena

9:57 - U Istarskoj županiji potvrđene su dvije novozaražene osobe, izvijestio je u utorak Stožer civilne zaštite Istarske županije. Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 325 uzoraka briseva na COVID-19 i potvrđene su dvije novozaražene osobe.

U oba slučaja radi se o dolasku iz mjera samoizolacije. U međuvremenu se oporavila jedna osoba, dok je njih 366 u samoizolaciji. U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je osam pacijenata, navode u Županijskom stožeru. Danas u Istri kreće i cijepljenje odraslih osoba koje se nisu dosad cijepile,  bez zakazanog termina. Cijepljenje će danas biti moguće u Rovinju i Puli, a sutra u Labinu i Pazinu.

Bjelovarsko-bilogorska: Jedan novi zaraženi

9:51 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, priopćili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novozaražena osoba je s područja je grada Bjelovara. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno su na liječenju tri pacijenta zaražena  koronavirusom, a na opservaciji je 10 pacijenata. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 147 osoba.

Sisačko-moslavačka: Pet novih slučajeva

8:34 - Na području Sisačko-moslavačke županije, nakon dva dana bez novozaraženih, u protekla je 24 sata zabilježeno pet novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

 Županijski stožer civilne zaštite izvijestio je kako su tri novozaražene osobe s područja Siska, a po jedna osoba iz Lekenika, i Kutine. Stožer poziva stanovnike županije na razumijevanje i upozorava na odgovornost u poštivanju svih epidemioloških mjera i odluka nacionalnog stožera civilne zaštite.

Johnson odgodio ukidanje restrikcija u Britaniji za mjesec dana

7:13 - Britanski premijer Boris Johnson odgodio je u ponedjeljak plan ukidanja lockdowna za mjesec dana, upozorivši da bi, ako ništa ne poduzme, zbog indijske varijante covida-19 broj hospitaliziranih mogao doseći brojke s vrhunca prvog vala pandemije.

Prema planu koji je Johnson predstavio u veljači, većina epidemioloških restrikcija trebala je biti ukinuta 21. lipnja te je tada trebalo doći do potpunog otvaranja pubova, restorana, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata. Ta dugo očekivana odluka pomaknuta je za 19. srpnja.

"Mislim da je razumno još malo počekati", kazao je Johnson na novinskoj konferenciji. "Kako stvari sada stoje i na temelju dokaza koje trenutno imam, uvjeren sam da nam neće trebati više od četiri tjedna", dodao je.

Dodatno će vrijeme biti iskorišteno za ubrzanje britanskog programa cijepljenja, koji je već jedan od najuspješnijih na svijetu. Skratit će se preporučeni vremenski razmak između primanja prve i druge doze cjepiva, za starije od 40 godina, s 12 na osam tjedana. Situacija će se razmotriti 28. lipnja, što bi moglo omogućiti pomicanje ponovnog otvaranja, iako je Johnsonov glasnogovornik rekao da to nije izgledno.

Posljednjih je tjedana zabilježen brzi porast slučajeva koje je prouzročio indijski soj covida-19. Zdravstveni dužnosnici vjeruju da se prenosi 60 posto brže nego prethodni sojevi, a znanstvenici su upozorili da bi mogao potaknuti treći val zaraze.

Velika Britanija je u ponedjeljak zabilježila 7.742 nova slučaja zaraze i tri smrtna slučaja. Johnson je kazao da broj zaraženih raste za oko 64 posto tjedno te da broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi raste.

Stropni covid detektori upozoravaju je li netko u prostoriji zaražen

7:07 - Što kad bi postojao nenametljiv način da se otkrije je li netko tko se nalazi s vama u prostoriji zaražen koronavirusom?  Britanski znanstvenici kažu da su razvili stropni covid "detektor" koji u samo 15 minuta može otkriti je li netko zaražen.

Sunday Times prenosi da bi ovaj vrlo precizni uređaj, nešto veći od detektora dima, mogao poslužiti za skeniranje u avionskim kabinama, učionicama, umirovljeničkim domovima i uredima.

Rane studije znanstvenika Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i sveučilišta Durham pokazale su da je točnost uređaja 98 od 100 posto, što ga čini pouzdanim jednako kao laboratorijske PCR testove za covid-19 te značajno pouzdanijim od brzih testova lateralnog protoka.

Istraživači naglašavaju da su njihovi rezultati u ranoj fazi i rad tek trebaju ocijeniti kolege znanstvenici. Detektor, koji je izradila tvrtka Roboscientific iz Cambridgeshirea, funkcionira tako da detektira kemikalije koje proizvodi koža ili koje su prisutne u dahu zaraženih koronavirusom.

Ovi "isparavajući organski spojevi" stvaraju miris koji je presuptilan da bi ga osjetio ljudski nos. Studija koju je proveo tim za istraživanje covid detektora pokazala je da ih mogu nanjušiti psi, no da je detektor točniji i praktičniji. 

Sunday Times kaže da detektori mogu otkriti ljude s virusom koji tek trebaju razviti simptome, zbog čega je detektor učinkovitiji od PCR testova koji nisu prikladni za asimptomatske nositelje virusa. Potrebno je 15 do 30 minuta da detektor prikupi uzorke zraka u velikoj prostoriji i rezultate odmah šalje na mobitel ili računalo. Trenutna cijena detektora kreće se oko 5000 funti po komadu, pišu novine.

Delta varijanta udvostručuje rizik hospitalizacije

7:00 - Delta varijanta koronavirusa prvi puta otkrivena u Indiji udvostručuje rizik hospitalizacije u odnosu na ranije dominantni soj u Britaniji, ali dvije doze cjepiva i dalje pružaju snažnu zaštitu, pokazala je škotska studija objavljena u ponedjeljak.

Studija kaže da prvi dokazi ukazuju da bi zaštita od varijante delta koju pružaju cjepiva mogla biti niža nego njihova učinkovitost protiv varijante alfa, koja je prvi puta otkrivena u Britaniji.

Britanski premijer Boris Johnson odgodio je u ponedjeljak plan ukidanja lockdowna za mjesec dana, upozorivši da bi, ako ništa ne poduzme, zbog indijske varijante covida-19 broj hospitaliziranih mogao doseći brojke s vrhunca prvog vala pandemije.

Prema planu koji je Johnson predstavio u veljači, većina epidemioloških restrikcija trebala je biti ukinuta 21. lipnja te je tada trebalo doći do potpunog otvaranja pubova, restorana, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata.

Ta dugo očekivana odluka pomaknuta je za 19. srpnja.

U okviru škotske studije proučavana su 19.543 slučaja i 377 hospitalizacija među 5,4 milijuna ljudi u Škotskoj, od kojih je kod 7723 slučaja i 134 hospitalizacije pronađena delta varijanta.

Chris Robertson, profesor epidemiologije na Sveučilištu Strathclyde, rekao je da delta varijanta, kada se uzmu u obzir dob i komorbiditeti, udvostručuje rizik hospitalizacije, ali da cjepiva smanjuju taj rizik i to za oko 70 posto.

Stručnjaci kažu da dvije doze cjepiva daju puno bolju zaštitu nego samo jedna od delta varijante, te da će odgoda izlaska iz lockdowna pomoći da više ljudi dobije drugu dozu i da im stvori imunosni odgovor.

Štampar: Prijave za cijepljenje i elektroničkom poštom

Jučer- Kako bi se građanima Zagreba dodatno olakšao pristup cjepivu protiv covida-19, Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" uveo je u ponedjeljak elektroničku poštu kao peti kanal naručivanja za cijepljenje.

Tako se građani od sada mogu prijaviti i brzim i jednostavnim slanjem e-pošte na adresu cijepljenjecovid@stampar.hr, pri čemu je potrebno navesti ime i prezime, datum rođenja, MBO sa zdravstvene iskaznice i preferiranu vrstu cjepiva, priopćeno je iz NZJZ-a.

Osim brzine i pouzdanosti ovog kanala, veliki benefit za građane predstavlja i mogućnost odabira preferiranog cjepiva, što, kažu u "Štamparu", dodatno potvrđuje njihovu brigu i predanost za zdravlje, sigurnost, ali i zadovoljstvo svih Zagrepčanki i Zagrepčana.

NZJZ Štampar u priopćenju podsjeća i na dosadašnje kanale naručivanja: putem sustava e-Građani (Portal zdravlje Ministarstva zdravstva RH), pozivom na besplatni broj 0800 8804, preko odabranog liječnika obiteljske medicine, iskazom interesa na cijepise.zdravlje.hr.

Uz to, Štamparova Služba za školsku i adolescentnu medicinu organizirala je prioritetno cijepljenje cjepivom Pfizer za djecu stariju od 12 godina, koja boluju od bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike covida-19. Shodno tome, Služba za školsku i adolescentnu medicinu planira organizaciju i provedbu preporučenog cijepljenja učenika koji pripadaju navedenoj kategoriji.

Stoga su svi roditelji pozvani da se jave nadležnim školskim liječnicima telefonom ili putem adrese elektroničke pošte, kako bi iskazali interes za cijepljenje svoga djeteta. Pritom je važno navesti ime i prezime djeteta, školu i razred, datum rođenja, MBO te adresu elektroničke pošte ili broj telefona roditelja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo