KORONAVIRUS SMANJIO BROJ PROMETNIH NESREĆA OVE GODINE: / Ali, za one koje su se dogodile, većinom su bili krivi mladi i brzi vozači

Image
Foto: Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL

Manji broj prometnih nesreća, a time i poginulih te teško ozlijeđenih osoba može se pripisati striktnim epidemiološkim mjerama zbog pandemije koronavirusa,

6.5.2020.
15:03
Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je podatke o prometnim nesrećama od očetka siječnja do kraja travja ove godine. U odnosu na isto razdoblje lani evidentiran je manji broj prometnih nesreća te ozlijeđenih i poginulih osoba. Tako se na hrvatskim prometnicama ove godine dogodila 6941 prometna nesreća, odnosno 2187 manje nego lani, u kojima je poginulo 68 osoba (pet manje nego lani), teško ozlijeđeno njih 460 (113 manje nego 2019.), a lakše ozljede zadobila 2041 osoba (815 manje nego prošle godine).

Ovakve brojke rezultat su striktnih epidemioloških mjera zbog pandemije koronavirusa, kojima je ograničeno kretanje i putovanje, što je utjecalo i na maji broj vozila u prometu. No, u takvoj situaciji, policija je u proteklih desetak dana zabilježila čak 12 nesreća s poginulim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DETALJI UŽASA U ZADRU: /

Zabili se u stup, pa u metalni vez i sletjeli u more na dubinu od osam metara; Poginuli mladići imali su 20 i 17 godina...

Image
DETALJI UŽASA U ZADRU: /

Zabili se u stup, pa u metalni vez i sletjeli u more na dubinu od osam metara; Poginuli mladići imali su 20 i 17 godina...

Mladi vozači su najčešći krivci

Prema policijskoj statistici, većinu nesreća prouzročili su vozači do 24 godine starosti, zbog grubom kršenja prometnih propisa, a glavni je uzrok smrti neprilagođena brzina, zbog koje su vozači slijetali s kolnika, nalijetali na objekte uz rub kolnik, prelazili u suprotne trake i sudarali se s vozilima iz drugog smjera.

Stoga je MUP poseban apel uputio roditeljima i drugim odraslim osobama, da mladima ne dozvole upravljanje vozilom prije položenog vozačkog ispita ili ako su pili alkohol te da ih upute u sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu, javlja Nova TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačane kontrole na cestama

Iz policije su najavili nastavak, ali i pojačanu kontrolu aktivnosti na cestama, usmjerenu na otkrivanje "četiri glavne ubojice u prometu", odnosno konzumiranja alkohola, neprilagođene brzine, nekorištenja pojasa i upotrebe mobitela. Akcije će posebno biti usmjerene i na recidiviste, odnosno one koji su već ranije evidentirani zbog prometnih prekršaja. U aktivnosti će, ističu, biti uključen najveći raspoloživi broj policajaca i opreme.

"Svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu", zaključili su u MUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo