Prijeti li nam nova kriza? / Koronavirus je 'zarazio' i hrvatsko gospodarstvo, sve češće se čuje riječ koja plaši Hrvate - recesija

Ostaje nam nadati se da će koronavirus nestati iz Europe prije nego što simptome 'dobije' i BDP

6.3.2020.
16:59
VOYO logo

Koronavirus je ''zarazio'' i hrvatsko gospodarstvo. Italija je važan gospodarski partner i širenje virusa uzrokuje velike gubitke. 

Turizam se već oprostio od pet posto prihoda s početka godine, a ministar se nada da će virus do ljeta nestati, i da ćemo izgubljeno nadoknaditi. Za najcrnje prognoze još je rano, ali ako se situacija pogorša, prijeti nam i recesija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesta panici još nema, ali sa svakim novim danom kojim se koronavirus širi, hrvatsko gospodarstvo pati sve više .

Ministar gospodarstva Darko Horvat zabrinut je nakon razgovora s poduzetnicima koji od pojave virusa u hrvatskom susjedstvu posluju otežano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki problem je situacija u Italiji, jednoj od najvažnijih gospodarskih partnerica u koju smo u prvih devet mjeseci 2019. izvezli više od milijardu eura robe, a uvezli gotovo tri milijarde. Robna razmjena je najveća sa sjevernim regijama u kojima je najviše zaraženih.

Analiza fiskalnih računa pokazuje da je zadnjeg tjedna veljače zabilježen pad broja računa u trgovini na malo i u turizmu u odnosu na tjedan prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo zabilježen pad i broja izdanih i vrijednosti samih računa. Konkretno, u turizmu govorimo o stopama pada od oko sedam posto, odnosno vrijednosti računa oko deset posto", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

I upravo je turizmu virus najveća prijetnja. Ministar Gari Cappelli svjestan je da je oko pet posto dobiti prvog dijela godine izgubljeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj dio možemo, kao što sami hotelijeri kažu, preskočiti bez većih posljedica. Dakle, da se neka tvrtka uzdrma zbog toga, ali naravno da nam je bitan svibanj", kazao je Cappelli.

Ministar obećava: Nećemo poduzetnike ostaviti na cjedilu

Gospodarstvenike u turizmu i u ostalim djelatnostima  država neće ostaviti na cjedilu, obećava Horvat: "Stvorit ćemo jedan, mi to zovemo u ovom trenutku grace period od otprilike tri godine unutar kojeg svi oni korisnici poticajnih mjera u Hrvatskoj neće morati vraćati dio tih sredstava koja koriste".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A bivši ministar europskih fondova, Branko Grčić (SDP), savjetuje da se pomoć traži od Europske unije. 

"Na razini Europske unije postoje fondovi i za elementarne nepogode. Ako ovo proglasimo ne samo bolešću nego i elementarnom nepogodom, vjerojatno se i iz toga može nešto dobiti", savjetuje Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog negativnog utjecaja virusa na gospodarstvo sve češće se može čuti riječ koja Hrvate plaši - recesija.

"Pa ja sigurno ne bih išao toliko daleko u ovom trenutku. Ako se stvari i pogoršaju i produbi cijela ova kriza, naravno da onda treba sukladno tome i razgovarati", odgovorio je Marić na pitanje ima li realnog straha od recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ostaje nam nadati se da će koronavirus nestati iz Europe prije nego što simptome ''dobije'' i BDP.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo