EUROSONG BEZ HRVATA / Konačno je gotovo! Nema više 'Moje štikle' i 'Mižerije'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Spomenuto natjecanje većini je ovdašnjih pjevača bila jedina prilika da nastupi izvan granica naše i (eventualno) okolnih zemalja, a da im publika nije u cijelosti sastavljena od "gasterbajtera" i njihovih potomaka različitih generacija.

21.9.2013.
13:00
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Posljednjih dana hrvatska estrada doživjela je priličan šok doznavši kako iduće godine nećemo sudjelovati na Eurosongu, a nije teško zaključiti i zbog čega. Naime, spomenuto natjecanje većini je ovdašnjih pjevača bila jedina prilika da nastupi izvan granica naše i (eventualno) okolnih zemalja, a da im publika nije u cijelosti sastavljena od „gasterbajtera“ i njihovih potomaka različitih generacija.

Također, još od davne 1974. godine i trenutka u kojem je, zahvaljujući pobjedi na Eurosongu, švedska ABBA započela iznimno uspješnu svjetsku karijeru, domaće zvijezde i zvjezdice sanjarile su i nadale se kako će se ista stvar dogoditi i njima. Uz sve to, pobjeda na Dori osiguravala je barem dva-tri mjeseca neprestanog pojavljivanja na naslovnicama novina i portala, što sa sobom donosi i višestruko povećani broj gaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, onima koji u ovoj priči nemaju osobnih interesa, zasigurno će biti drago što više neće biti terorizirani neprestanim puštanjem „Moje štikle“, „Mižerije“, „Daješ mi krila“ i ostalih besmislica koje su trebale ponoviti uspjeh Dujmićevih Eurovizijskih uspješnica iz osamdesetih.

Godine katastrofalnih plasmana natjerale su nadležne da gotovo svake sezone mijenjaju „izborni sustav“ zbog čega se Dora prvo pretvorila u reality show u kojem su se Jacques Houdek i gomila anonimusa borili za priliku da otpjevaju danas potpuno zaboravljeni „Celebrate“, a potom i sasvim nestala nakon što smo odlučili zaigrati na sigurno i u „bijeli svijet“ poslati Ninu Badrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine, pak, okupili smo i prvu svjetsku „superklapu“, no ni to nam nije uspjelo osigurati nastup u finalnoj večeri. Samim time, teško se oteti dojmu kako se razlog ovog odustajanja krije u činjenici da je naša „Eurosong delegacija“ ispucala doslovno sve ideje i sasvim ispravno zaključila da više stvarno nema smisla ulagati toliki novac i zauzvrat osvajati 16. mjesto.

U konačnici, čini mi se kako čitavu priču oko Eurosonga već desetljećima doživljavamo malo preozbiljno. Budimo realni, u pitanju je parada kiča koja sve više nalikuje pravom pravcatom „freak showu“ i u kojoj je medijima od svih pjesama mnogo zanimljiviji podatak da će Austriju ove godine predstavljati bradata žena. Zar je stvarno tolika šteta što se više nećemo pojavljivati u takvom društvu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo