Smeta li nekom 'Ledana', jedna od Top 5 turističkih destinacija u Zadru? Kako se koristi unajmljena javna površina?

Image
Foto: Privatni arhiv

Pitanje o Ledani iskočilo je nakon što je zadarski vjećnik Mladen Malta postavio pitanje koristi li taj klub više kvadrata od onih koji su definirani Ugovorom. Vlasnici kluba tvrde kako je sve čisto, a da bi se Ledana uopće stavila u finkciju, da su uložili svoj novac za uređenje cijelog parka

16.10.2017.
9:00
Privatni arhiv
VOYO logo

Dok neki kafići i klubovi na našoj obali rade bez ikakvih problema, nekima se predbacuje da koriste više javne površine nego što bi trebali, odnosno da zloupotrebljavaju postojeće ugovore.

Takav je slučaj i sa zadarskom "Ledanom" koja se u posljednjih nekoliko dana našla u fokusu lokalnih medija. Naime, zadarski gradski vijećnik Mladen Malta nedavno je na sjednici postavio pitanje o detaljima i uvjetima pod kojima je prostor u Perivoju kraljice Jelene iznajmljen "Ledani" jer, kako tvrdi, "Ledana" koristi puno više kvadrata nego što ih plaća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malta tvrdi kako je "Ledana" iznajmila 195 kvadrata javne površine, a da ona koristi minimalno 700 kvadratnih metara javne površine te da razlike u naplati najamnine tog prostora iznose 42.500 kuna.

"Na gradskom vijeću sam tražio pismeni odgovor od Odjela za gospodarenje gradskom imovinom koji je odgovorio da je odlukom od 2011. to dano Nasadima na korištenje, a moje pitanje je bilo koliko je ugovoreno, a koliko vlasnici 'Ledane' koriste prostora. Zamjenik pročelnika mi je poslao odgovor da nisu u posjedu ugovora s 'Ledanom' da bi mogli vršiti nadzor nad tim objektom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani i svi se bune zbog buke i korištenja površine, nekad i zauzimanja čitavog parka, ovisno o događanju, i oni su se vadili time da nisu dobili ugovor i da nisu mogli raditi tamo nadzor. Od tvrtke Nasadi sam dobio na uvid ugovor i u njemu stoji da će nadzor raditi komunalni redari Grada Zadra. Oni 'Ledanu' nisu nadzirali, no iz kojih razloga, to ne znam", rekao je Malta u razgovoru za Vijesti.hr.

Slijedom ovih informacija kontaktirali smo i vlasnike "Ledane" kako bi i od njih dobili objašnjenje o ovom pitanju.

"Tvrtka „Riva Liburna“ je, nakon provedenog  javnog natječaja u kolovozu 2011. godine s tvrtkom Nasadi d.o.o. potpisala ugovor o zakupu poslovnog prostora u Perivoju karljice Jelene Madijevke čija namjena je bar-noćni kub pod nazivom 'Ledana'. Poslovni prostor koji je zakupljen je čvrsti objekt te je bio devastiran i zapušten u trenutku preuzimanja objekta. Isti je preuređen i doveden u stanje na temelju kojeg smo ishodili rješenje za njegovu namjenu – bar-noćni klub. 

Image
Foto: Privatni arhiv

(Ledana prije uređenja, FOTO: Privatni arhiv)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se objekt nalazi u parku, a ispred čvrstog objekta se nalazi javna površina, potpisan je i ugovor o zakupu javne zelene površine ispred objekta Ledana, koja služi kao vanjska terasa za postavu stolica, stolova i klupa za usluživanje pića. Površina u zakupu za postavu stolica stolova i klupa iznosi 195 metara kvadratnih", kazao je za Vijesti.hr Branimir Markov koji vodi "Ledanu".

Gospodin Markov objašnjava kako je izrađen projekt uređenja javne površine koji je prezentiran Zakupodavcu, tj. tvrtki Nasadi d.o.o. Kako bi se projekt realizirao, on i partner uložili vlastita sredstva kako bi se izgradila javna šetnica u površini od 150 metara kvadratnih koje koriste građani i turisti bez obzira jesu li gosti "Ledane", postavljena je rasvjeta u parku, rekonstruiran je sustav otpadnih voda koji je spojen na javni gradski sustav otpadnih voda, uređena je travnata površina koja ne služi samo za postavu stolica i stolva nego i za javne namjene te WC-i koje koriste i gosti "Ledane" i ljudi koji samo šetaju parkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatni arhiv

(Ledana poslije uređenja, FOTO: Privatni arhiv)

"U svakom slučaju uz korištenje dijela javnog prostora za ugostiteljsku djelatnost, Perivoj kraljice Jelene zahvaljujući našoj investicijije vraćen namjeni koju je imao u vrijeme kad je bio izgrađen, a to je gradsko šetalište i zelena oaza. Perivoj je uređenjem vraćen na korištenje građanim grada Zadra, a ujedno je postao mjesto poznato turistima i gostima grada o čemu svjedoči i uvrštavanjem Ledane na listu agencije TripAdvisor među prvih pet destinacija koje treba obvezatno posjetiti u gradu Zadru", objasnio je Markov.

Napominje, također, kako prostor koji "Ledana" koristi nije zatvoren ili izoliran od ostatka Perivoja.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo