NARKOTERORIST UPAO U KLOPKU U ZAGREBU: / Pokušao je nabaviti rakete za teroriste koje bi platio vrhunskim kokainom

Image

DEA i njujorško tužiteljstvo Cardonu su okarakterizirali kao svojevrsnog posrednika između kolumbijskih narkokartela i terorista

21.1.2019.
11:00
VOYO logo

David Cardona, Kolumbijac koji je uhićen potkraj listopada te koji je ujedno i prva osoba ikada u Hrvatskoj uhićena zbog narkoterorizma, prošlog je četvrtka izručen SAD-u. Amerikanci ga, naime, terete da je u Hrvatskoj pokušao nabaviti oružje za terorističku skupinu Ansar al-Din (AAD) povezanu s al-Kaidom, te da je tu transakciju trebao platiti visokokvalitetnim kokainom.

Kako piše Jutarnji, Cardona je ujedno želio nabaviti prenosive raketne sustave zemlja-zrak (MANPAD) ruske proizvodnje, koji bi predstavljali veliku opasnost za komercijalne putničke zrakoplove te se smatraju idealnim oružjem za potrebe terorističkih skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovu nalogu, uzorak kokaina su u Zagreb privatnim avionom dostavili državljanin SAD-a Jean Claude Okonga Landji te Nigerijac Jibrail Bala Adamu. Njih dvojica ostaju u Zagrebu u pritvoru gdje je protiv njih pokrenut postupak zbog trgovanja drogom.

Image
U ZAGREBU PALA SVJETSKA NARKOBANDA: /

Planirali su nabaviti oružje za teroriste povezane s Al Kaidom i to platiti kokainom!

Image
U ZAGREBU PALA SVJETSKA NARKOBANDA: /

Planirali su nabaviti oružje za teroriste povezane s Al Kaidom i to platiti kokainom!

Posrednik između kartela i terorista

Što se Cardone tiče, on je pod nadzorom američke DEA-e od proljeća 2018. godine kad je kod Barbadosa zaplijenjena jedrilica s 620 kilograma kokaina koji su nadležne službe povezale s njim. Nakon toga je otkriveno da je u kontaktu s terorističkim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DEA i njujorško tužiteljstvo Cardonu su okarakterizirali kao svojevrsnog posrednika između kolumbijskih narkokartela i terorista. Ta je suradnja već davno detektirana kao fenomen u međunarodnom kriminalu, piše Jutarnji, a američke i britanske vlasti sumnjaju da Kolumbijci kokainom plaćaju teroristima pravo sigurnoga prolaza svojih pošiljki droge preko zapadne Sahare do luka u Sredozemlju iz kojih se zatim droga brodovima prebacuje na europsko tržište.

Upao u zamku

Gotovo svima je najzanimljiviji dio priče bio onaj u kojem je Cardona pao baš u Zagrebu. No, čini se da je on u Hrvatsku bio namamljen, nakon što je DEA otkrila da je u potrazi za visokosofisticiranim oružjem. Ovdje mu je uz pomoć USKOK-a i policije postavljena klopka tako što su mu istražitelji koji su infiltrirali u te redove, obećali da mu mogu nabaviti upravo ono što traži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, umjesto skupog oružja za teroriste, Cardona i njegovi kuriri dobili su ćeliju u Remetincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo