DUBAI ILI JADRAN? / Koliko će Hrvata ove godine moći na more? Izračunali smo cijenu ljetovanja u Splitu za obitelj, malo tko si to može priuštiti

60 posto Hrvata zarađuje manje od prosjeka, stoga nije teško zaključiti zašto je domaćih gostiju sve manje

22.4.2022.
9:00
VOYO logo

Bliži se vrijeme godišnjih odmora, što mnoge građane itekako veseli, dok se ne suoče s pitanjem: kako otići na more uz prosječna primanja i skupo ljetovanje.

Naša je obala hit u cijelom svijetu, što joj dodatno diže cijene, a koliko će si Hrvata ovog ljeta moći priuštiti ljetovanje na Jadranu i kakve će ih cijene dočekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

More će i ove godine mnogi vidjeti samo na slikama! S mjesečnim primanjima od oko 10 tisuća kuna obitelj Kobeščak na ljetovanje ne može ni pomisliti. 

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Euforija je bila velika, a sada je jasna istina o sezoni: Prve brojke pokazuju pravu sliku stvari

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Euforija je bila velika, a sada je jasna istina o sezoni: Prve brojke pokazuju pravu sliku stvari

"2017. sam bila zadnji puta na moru, tako da uopće razmišljati uopće da si ove godine priuštim, pogotovo uz cijene koje su ove godine nabili, nema Božje šanse", kaže Karla Kobeščak iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60 posto Hrvata zarađuje manje od prosjeka, stoga nije teško zaključiti zašto je domaćih gostiju sve manje.

"To su cijene gdje samo da prošećeš do plaže, ne možeš mu reći – došao si na more, evo ti ručnik i ti se sad kupaj, a sladoled ne možeš dobiti ništa", dodaje Karla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sve skupljeg života prijateljski i rodbinski kapaciteti i ovog će ljeta biti na cijeni, jer računica je jasna. Za noćenje u ovom splitskom apartmanu potrebno je izdvojiti 140 eura. Domaćih gostiju u srcu sezone, priznaje nam Barbara, gotovo da i nema.

"Mahom imamo goste iz inozemstva, to su prvenstveno stranci a ne domaći gosti jer ipak cjenovna politika je takva kakva je da smo nešto pristupačniji stranim, nego domaćim gostima", kaže Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaputi li se četveročlana obitelj na ljetovanje u Split, samo gorivo u oba smjera platit će u prosjeku 750 kuna. Još 362 kune odlaze na cestarinu. Sedmodnevni boravak u apartmanu stajat će nešto više od 6300 kuna – što znači da je samo na put i smještaj potrebno izdvojiti vrtoglavih 7496 kn. 

Ni noćenje u hotelima mnogim Hrvatima nije opcija. Cijene u Dubrovniku u srcu sezone idu i do 900 eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine smo imali 18 posto u ukupnom broju noćenja su bili domaći gosti, s tim da planiramo da će ih ove godine biti između 5 i 7 posto u glavnoj sezoni", kaže Ivan Galo, voditelj prodaje hotela u Dubrovniku.

A dodamo li na sve i odlazak s obitelji iz Splita na Hvar – samo na karte u oba smjera četveročlana obitelj mora izdvojiti 982 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je i žalosno i tragično istovremeno da si netko tko radi, ne može od svoga redovnoga posla priuštiti tjedan dana godišnjega odmora na moru, a bez da mora škrtariti bez da si mora odricati", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Stoga i ne čudi što mnogima Jadran nije opcija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na primjer, možete otići u Egipat u hotel 'all inclusive' i to vas košta negdje oko 5000 kuna, s prijevozom, sa zrakoplovnim pristojbama, s doručkom, ručkom i večerom, i imate pratitelja putovanja. Isto tako možete za taj novac otići u Dubai", kaže Gabrijela Koščica, koordinatorica pododbora za putničke agencije UGP-a.

Dubai i Jadranska obala - mnogim su Hrvatima jednako daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo