retroaktivna primjena / Kolakušić za RTL Direkt: 'Banke se jedino mogu žaliti Ustavnom sudu'

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić za RTL Direkt obrazložio je pravne aspekte slučaja 'švicarac' te naglasio kako ovu odluku Vlade može osporiti jedino Ustavni sud

26.8.2015.
7:32
VOYO logo

Vlada će donijeti zakon kojim će natjerati banke da sve kredite u švicarskim francima  retoraktivno pretvore u kredite u eurima. Građanima koji su zbog tečajnih razlika  preplatili takav kredit, za isti iznos će se smanjiti glavnica i rata kredita. Kakvi su pravni aspekti ovog slučaja i može li se ova odluka nekim pravnim putem poništiti, upitali smo suca Trgovačkog suda u Zagrebu, Mislava Kolakušića.

Image
Bankari šute, klijeni slave /

Napravili smo izračun koliko će konvertiranje franaka u eure pomoći dužnicima!

Image
Bankari šute, klijeni slave /

Napravili smo izračun koliko će konvertiranje franaka u eure pomoći dužnicima!

"Vlada je odlučila riješiti pitanje švicarskog franka političkim putem, odnosno donošenjem zakona. Po meni je to jedini mogući način. Pojedine odredbe zakona, prema Ustavu RH, mogu biti retroaktivne, ali cijeli zakon ne može imati retroaktivnu primjenu. To znači da se može primjenjivati na postupke u tijeku, ali i one koji su završili. Dakle, može se primjenjivati na sve odnose koji su nastali", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke su već prijetile Europskom komisijom, sudom u Strasbourgu. No dužnike u Hrvatskoj svakako zanima mogu li se banke tužiti nekoj domaćoj instanci. 

"Ovo pitanje bi se svakako moglo postaviti na Ustavnom sudu. Pitanje donošenja zakona i njegove ustavnosti isključivo je u nadležnosti Ustavnog suda Republike Hrvatske. Dakle, sudovi koji primjenjuju zakone koji su doneseni od strane Sabora, moraju primjenivati zakone, ukoliko smatraju da su u skladu s Ustavom, ili direktno primjenjivati Ustav. Bankama, ali i drugim građanima, ostaje podnošenje prijedloga za ocijenu ustavnosti tog zakona ukoliko smatraju da neke njegove odredbe nisu u skladu s Ustavom", pojasnio je Kolakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustavni sud ima ovlast ukinuti bilo koju ovlast zakona i to ukidanje vrijedi od tog trenutka. Kada će Ustavni sud odlučivati o tome i hoće li biti podneseni prijedlozi, to ne znam. Primjerice, o Zakonu o predstečajnim nagodbana, zakonu teškom 55 milijarda kuna, Ustavni sud nije donio odluku tri godine", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo