Bankari šute, klijeni slave / Napravili smo izračun koliko će konvertiranje franaka u eure pomoći dužnicima!

Bankari šute, a klijenti slave najavu Vladinih mjera koje bi jednom zauvijek trebale riješiti noćnu moru zvanu 'kredit u švicarskim francima'. Premijer Zoran Milanović potvrdio je rješenje za sve dužnike s kreditima u toj valuti: konvertirat će ih u eure uz otpis dijela glavnice. Oglasila se i Hrvatska narodna banka koja procjenjuje da to ne bi trebalo imati znatnije nepovoljne učinke na financijsku otpornost bankovnog sustava

25.8.2015.
19:35
VOYO logo

Odlučan korak prema konačnom rješenju problema švicarskog franka, premijer je potvrdio - slijedi Vladina trajna zaštita građana u dužničkom ropstvu.

Image
Dobre vijesti za 60.000 dužnika /

RTL ekskluzivno doznaje kako je Vlada presjekla švicarski čvor: franci se konvertiraju u eure

Image
Dobre vijesti za 60.000 dužnika /

RTL ekskluzivno doznaje kako je Vlada presjekla švicarski čvor: franci se konvertiraju u eure

"Upravo zato da bismo tu psiohozu franka maknuli iz života mnogih obitelji, pa i javnog prostora pretvorit ćemo te kredite u eure", rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpis glavnice glavni je adut Vladina plana. Evo izračuna: osobi koja je 2007. digla kredit od 100.000 švicarskih franaka, na rok od 20 godina, glavnica je u protuvrijednosti tada iznosila 62.000 eura. Danas mu glavnica preračunata u eure iznosi 63.000 eura uz ratu od 3.800 kuna na mjesec. No, uz vladine mjere nakon konvertiranja i otpisa djela glavnice, ona pada na 43.000 eura, uz mjesečnu ratu od 3.500 kuna. 

Osobi koja je 2007. godine digla 100.000 švicarskih franaka, na 30 godina, glavnica u protuvrijednosti također je bila 62.000 eura, no danas bi mu preračunata u eure bila 77.000 eura uz ratu od 2.900 kuna. Uz najavljene vladine mjere, glavnica pada na 53.000, a rata, na 2.800 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi plan, ostavio je banke, bez komentara.

"Bilo kakav komentar bankovne industrije može se dati samo na temelju potpunog uvida u moguće rješenje. Stoga ćemo, ako i kada zaprimimo službenu informaciju od Vlade RH, pažljivo i detaljno razmotriti prijedlog rješenja te se potom očitovati i dati svoje komentare", priopćeno je iz Udruge Banka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da bi nakon uvođenja nove mjere banke mogle snositi troškove teške oko sedam milijardi kuna. Međutim, tim istim zakonskim rješenjem trebalo bi se bankama omogućiti da im se taj trošak prizna kao porezna olakšica.

"Onda se postavlja pitanje koje su to porezne olakšice i na koji rok i ako je to uistinu tako, onda to znači da će tih 7 do 10 milijardi kuna morat namirit porezni obveznici građani hrvatske", izjavio je Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 55.000 kućanstava u Hrvatskoj opterećeno je kreditom u švicarskim francima, a ovom konverzijom bi se građanima koji su dizali kredite u švicarcu omogućilo da dođu u situaciju kao da su ga onda dignuli u eurima. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo