Bivšii pročelnik Ureda za financije / Kojić za RTL Danas o kreditu kojeg Zagreb diže: 'I sam bih to napravio da sam na mjestu onih koji sada odlučuju o tome'

Kojić kaže kako je to potez koji nema alternative.

7.7.2021.
19:12
VOYO logo

O novom smjeru Zagreba koji će se uskoro zadužiti za 400 milijuna kuna razgovarao je Goran Latković s bivšim pročelnikom Ureda za financije Grada Zagreba Slavkom Kojićem. 

Kojić kaže kako je to potez koji nema alternative: "Neovisno o tome da li se ide u prodaju Gredelja i Paromlina ili se ne ide. Naprosto nema alternative jer je solventnost ili likvidnost grada dovedena do takvog položaja da jednostavno se kratkoročno mora reagirati. I sam bih to napravio da sam na mjestu onih koji sada odlučuju o tome."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako grad nije blizu utapanja te kako postoje rješenja: "Ja se nadam da aktualna nova vlast vodi računa o tome iako ja još nisam bio u prigodi vidjeti što oni nude za izlaz iz problema jer kratkoročni kredit je samo za premoštenje on ne može koristiti se ni za investicije nego jednostavno da se plate neke obveze koje su dospjele i moja je procjena da će se takav isti kredit do kraja godine najmanje jedanput ako ne još dva puta dignuti jer situacija je prilično ozbiljna, ali problem je Grada Zagreba i svih drugih jedinica u Hrvatskoj u nesrazmjeru između rashoda i prihoda. Rashodi su rezistentni, oni su čvrsti, a prihodi su smanjeni iz tri razloga." 

"Jedan razlog je porezna reforma koju je država inaugurirala i provodi već dugi niz godina od 2015. godine na ovamo, drugi razlog je ono što nas je snašlo prošle godine, a to je pandemija i potres koji nas je snašao, tako da oni sami po sebi traže povećanje rashoda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako ne vjeruje da će se gradsko zemljište prodati tako jednostavno jer postupak prodaje ima proceduru: "Procedura ide pred Gradsku skupštinu, tamo se vodi rasprava, utvrđuju se vrijednosti , objavljuju se natječaji, traže se kupci, a obično vam je u životu kad vi želite prodati, onda nitko ne želi kupiti. U ovo vrijeme pandemije, krize inače,  ja mislim da je vrlo malo onih koji bi bili zainteresirani pogotovo na način kako je aktualna vlast u svojim programima najavljivala za koje funkcije bi oni koristiti to."

Kojić kaže kako se značajnija ušteda ne može postići smanjenjem broja ureda te kaže kako to demagoški dobro zvuči: "Oni su dužni to svojim biračima pokazati da poduzimaju određene mjere."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo