'OBJAVITE OPAŽANJA' / Kod Korčule uočeno pet ulješura. Prijeti im opasnost od ugibanja. Iz Instituta mole pomoć građana

Image
Foto: Institut Plavi svijet

Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom na to da su životinje vjerojatno iscrpljene, dezorijentirane i uznemirene jer se nalaze u nepoznatom okruženju, molimo Vas da im se ne približavate i ne proganjate ih kako svojim djelovanjem ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i ugibanje!", napisali su

23.8.2023.
15:34
Institut Plavi svijet
VOYO logo

Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet objavio je da je kod Korčule uočena skupina od najmanje pet ulješura (Physeter macrocephalus).

"S obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko tisuću metara, u Jadranu im prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, u većini slučajeva posjet ulješura srednjem i sjevernom Jadranu završavao je nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz opaženih skupina, uglavnom s talijanske strane Jadranskog mora. Stoga je potrebno na svaki način osigurati praćenje ove skupine kako bi utvrdili pravac kretanja te kako bi na vrijeme mogli poduzeti aktivnosti spašavanja", napisali su.

S obzirom na to da im je cilj osigurati siguran izlazak ove skupine ulješura iz Jadrana, zamolili su sve građane da hitno dojave svoja opažanja kako bi mogli pratiti njihovo kretanje te po potrebi poduzeti potrebne akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući dojavama, ulješure su pronašli te su istraživači s njima, no iz Instituta mole da im se javi ako ih bude još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju opažanja molimo vas da napravite fotografije i/ili video snimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Informacije o ulješurama (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta Plavi svijet 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.org ili putem aplikacije za mobilne uređaje Marine Ranger koju možete preuzeti odavdje.

Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom na to da su životinje vjerojatno iscrpljene, dezorijentirane i uznemirene jer se nalaze u nepoznatom okruženju, molimo Vas da im se ne približavate i ne proganjate ih kako svojim djelovanjem ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i ugibanje!", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Da, ovo je žirafa. Ali se rodila bez pjega. U zoološkom u SAD-u: Svi su oduševljeni! Takva se nije rodila još od 1972.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo