Sastanak u Banskim dvorima / Koalicijski partneri o većim plaćama: 'Moramo biti realni i vidjeti kakve su mogućnosti'

Velik broj koalicijskih partnera kaže kako nije dovoljno upućen u tematiku

21.8.2019.
19:33
VOYO logo

Koalicijski partneri sastali su se na Markovu trgu. Nakon dolaska u Vladu situaciju oko najavljenih štrajkova zdravstvenih djelatnika kao i povećanje plaća za obrazovne radnike komentirao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak koji je stao na stranu Sindikata i kazao da će HNS tražiti povećanje plaća za obrazovne djelatnike. 

"Mi smo dali podršku i izrazili želju da se nađu sredstva za podizanje plaća. To u ovoj godini nije veliki iznos i mislim da ljudi koji na svojim leđima nose dobar dio reforme to zaslužuju. To je stav HNS-a", poručio je Vrdoljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali partneri kazali su pak kako nisu dovoljno upućeni u tematiku jer su se tek vratili s godišnjih odmora, a neki su se požalili i da nisu dobili nikakav dnevni plan pa i ne znaju o čemu će raspravjati. 

Na pitanje, kome je bliže, prijedlogu Sindikata ili stavu Vlade da ipak ništa od traženih 7 posto povećanja plaća, Branko Hrg je kazao kako je u ovom trenutku "vrlo nespretno davati izjave o tome".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nitko u Vladi i parlamentarnoj većini nije sklon tome da odbija bilo kakve zahtjeve. Moramo biti realni, staviti sve na stol i vidjeti kakve su mogućnosti", poručio je Hrg. 

"Sindikati su ozbiljan socijalni partner i ozbiljan društveni akter u našem političkom sistemu i sasvim sigurno se mora razgovarati s njima. Ja sam siguran da će barem dio članova vladajuće koalicije i danas o tome razgovarati", rekao je, ulazeći na sastanak, Milorad Pupovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić: Pregovori o plaćama u zdravstvu se nastavljaju

 Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu nastavak pregovora o plaćama u sektoru zdravstva, izrazivši uvjerenje kako će sredstva za najavljeni rast osnovice od dva posto za sve zaposlene u državnim i javnim službama od 1. rujna biti osigurana na vrijeme.

"Pregovori se nastavljaju, mislim da ćemo sutra na sjednici Vlade donijeti novu odluku o imenovanju pregovaračkih odbora i naravno da ćemo o tome voditi brigu", rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vladina užeg kabineta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodimo brigu i pratimo ukupnu politiku plaća svih zaposlenih u državnoj i javnoj upravi, pratimo i što se događa s plaćama na razini cijelog gospodarstva. Znate i sami da smo i sami doprinijeli porastu plaća kroz određene porezne izmjene", rekao je Marić.

No, dok je u određenim segmentima gospodarstva zdrav rast plaća vezan uz rast produktivnosti, negdje postoji i rast plaća najvećim dijelom vođen nedostatkom radne snage, napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li znao da će ministar zdravstva Milan Kujundžić na svoju ruku parafirati ugovor o povišicama u zdravstvenom sustavu odgovorio je kako ne bi htio ulaziti u analize, a s Kujundžićem ima "odnos profesionalne suradnje u kojemu nema mjesta za emocije".

"Pustimo emocije, nema tu ljutnje, nema ničega. Mi imamo jako dobar odnos. On je ministar zdravstva, ja sam ministar financija. Logično je i normalno da se u određenim stvarima ne možemo i nećemo u potpunosti složiti, ali najvažnije je da funkcioniramo kao kolege i da općenito, kao dva ministra u važnim resorima, pronađemo nekakva najbolja rješenja“, kaže Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće u zdravstvu idu kroz HZZO

Kad je riječ o plaćama u zdravstvu, s obzirom da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 2015. godine "izvan sustava riznice", pa tako sve plaće i troškovi u zdravstvu idu kroz HZZO, Ministarstvo financija nije ovlašteno po tome pitanju. "Ali svakako da se i nas nešto treba pitati, u konačnici ćemo kao Vlada o tome zauzeti određeni stav. Ali razgovori i pregovori će se nastaviti", rekao je.

Smatra kako hrvatski građani mogu biti zadovoljni kvalitetom usluge i stručnosti u zdravstvu, no u isto vrijeme ne može se zanemariti činjenicu "da je financijski sustav u poprilično izazovnoj situaciji i da se moraju tražiti određena rješenja". Upozorio je pritom da "mjere isključivo na prihodnoj strani nisu dovoljne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je izrazio uvjerenje da će sredstva za najavljeno povećanje osnovice za državne i javne službe od 1. rujna biti osigurana. "Moramo mudro promatrati cijelu problematiku i u skladu s našim mogućnostima djelovati", rekao je.

Na pitanje kakvu sudbinu čeka brodogradilište 3. maj uoči sutrašnje odluke na Vladi rekao je kako će o tome moći govoriti tek nakon sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se suzdržavam prije nego što to bude formalno stavljeno na Vladu, nakon toga ćemo komunicirati", kazao je Marić.

HNS će pokrenuti pitanje povećanja plaća prosvjetnih djelatnika

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka vladajuće koalicije u srijedu kako će HNS vrlo brzo pokrenuti i pitanje povećanja plaća prosvjetnih djelatnika koji su godinama u nepovoljnijem položaju naspram ostalih javnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Početak školske godine je pred nama i nemamo želju ni potrebu odugovlačiti. Vrlo brzo će ta tema doći na stol. Poznat je stav HNS-a i ministrice Blaženke Divjak - s obzirom da su zbog koeficijenata godinama učitelji i profesori bili u nepovoljnom položaju naspram ostalih službi i s obzirom što se od njih očekuje, vrijeme je da im se dignu plaće", poručio je Vrdoljak.

Navodi kako "iznos nije u tolikoj mjeri opteretiv za proračun da se ljudima u resoru u kojem se događaju najveće reforme izađe u susret".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovoj godini taj bi izdatak, tvrdi, iznosio oko 40 milijuna, a u idućoj 200 milijuna kuna.

Vrdoljak je zadovoljan kandidaturom Dubravke Šuice za hrvatsku predstavnicu u Europskoj komisiji jer, kaže, ima veliko iskustvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će veliki izazov dobiti većinu u Europskom parlamentu jer je i predsjednica komisije izabrana tankom većinom pa smatra kako to pitanje ne treba dodatno politizirati u Hrvatskoj nego iskoristiti šansu. 

Kosor: Neće biti opoziva ministra zdravstva Kujundžića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je nakon koalicijskog sastanka na kojem je bilo govora i o jamstvima Brodogradilištu 3. maj, koje bi trebala sutra donijeti vlada, kako je optimističan jer je to brodogradilište u drugačijoj situaciji od Uljanika te će se, kaže, za njega naći rješenje.

"Neće to biti sutra ni preksutra, tamo će se brodovi i dalje graditi, a moguće je da se to završi i s pozitivnom privatizacijom. Izračuni su takvi da država jedne kune neće platiti za 3. maj. Kada se brodovi naprave u cijelosti će se svi dugovi riješiti, a paralelno se priprema i privatizacija i postoje investitori koji su zainteresirani za kupnju 3. maja" rekao je Kosor. dodao je i kako se radi o novim investitorima no i dodao da o njima treba više reći predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je izvijestio kako su koalicijski partneri razgovarali i o nastavku sjednice Sabora te poručio da opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića neće biti jer će većina glasati suprotno od oporbenog prijedloga za opoziv.

Kada je riječ o pregovorima oko povećanja plaća u zdravstvu, Kosor je rekao kako će na idućem sastanku dobiti izvješće o tome što su ministar zdravstva i financija ispregovarali sa sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj osobni stav i stav HSLS-a je da treba doći do povećanje plaća za liječnike i medicinske sestre. Mislim da je zdravstvo na prvom mjestu jer je to odnos ponude i potražnje. Nama fali jako puno liječnika i medicinskih sestara jer je trend njihovog odlaska. Za ostale službenike ne vidim da je takav trend odlaska i potražnje na europskom tržištu. Moramo to riješiti da nam liječnici i medicinske sestre ostanu", rekao je Kosor.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo