ecijepise platforma / Kladar za RTL o nestalim podacima s platforme: 'Trebamo biti jako oprezni, podaci se ne mogu tek tako izbrisati'

"Ukoliko agencija utvrdi odgovornost IT tvrtke ili ministarstva, mogu tražiti naknadu štete, ali i firma može dobiti kaznu do 20 milijuna eura"

27.4.2021.
18:39
VOYO logo

Kako god se zvala ili je zvali, zbog nefunkcionalnosti platforma cijepi.se otvara nove probleme. Ministar Beroš je maloprije rekao kako je platforma profunkcionirala.
Jedan od njih je, Gorane, i zaštita podataka, gdje je najveći problem?

Agencija za zaštitu podataka pokrenula je nadzor jer je izbrisano preko 4000 podataka ljudi , kako to može biti problem? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se samo tako izbrisati, može biti slučajno, potrebno je utvrditi jesu li podaci izašli  iz sustava ministarstva, je li ih prenio na sustave trećih zemalja,  je li podatke skinuo na USB stick i izgubio, je li ih netko preprodavao za razna istraživanja... Moramo biti jako oprezni što s  njima radimo", rekla je Dijana Kladar iz Udruge za zaštitu potrošača, odvjetnica.

Koliko je bitno raditi tvrtkom od povjerenja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agencija može angažirati svoje IT stručnjake, ali i vanjske da se utvrdi gdje su podaci završili,jako je važno s kim radite,  s kakvom firmom, da bude s GDPR-om usklađena".

Može li građanin tužiti državu ukoliko bude kršenja zakona?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko agencija utvrdi odgovornost IT tvrtke ili ministarstva, mogu tražiti naknadu štete, ali i firma može dobiti kaznu do 20 milijuna eura". 

Agencija za zaštitu podataka nije htjela dati izjavu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo