Stizu cak ekstremno topli ljetni mjeseci?

1.5.2014.
10:32
VOYO logo

Nakon prva tri mjeseca ove godine, i travanj je diljem Hrvatske bio iznadprosjecno topao, barem prema preliminarnim analizama, pise glavni meteorolog HRT-aZoran Vakula. Stovise, analiza srednje temperature zraka prve trecine godine upucuje na jos vecu iznimnost.

Ne samo sto nam je bilo toplije nego proslih nekoliko godina, nego je ovogodisnje razdoblje sijecanj-travanj u vecini Hrvatske drugo najtoplije u posljednjih pedesetak godina, od kada uglavnom postoje sluzbena mjerenja DHMZ-a. Odmah iza prvog dijela 2007. godine!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na splitskom Marjanu, primjerice, bilo je cak rekordno toplo, posebice zahvaljujuci nikad toplijem sijecnju i veljaci. I na zagrebackome Gricu, gdje postoje odgovarajuci podaci od 1862., dosadasnji dio 2014. bio je drugi najtopliji u povijesti.

Toplo, vrlo toplo ljeto

Dugorocne prognoze za razdoblje svibanj-kolovoz nastavljaju vec zapocetu "pricu" pozitivnog odstupanja i srednje sezonske temperature, a i srednje mjesecne, za svaki od mjeseci. Pritom valja spomenuti kako su te prognoze kompjutorskog modela atmosfere svjetski poznatog i priznatnog Europskog sredista za srednjorocne vremenske prognoze (ECMWF) iz Readinga u Velikoj Britaniji, prilicno postojane - i u ne malom pozitivnom odstupanju, a i u vjerojatnosti njegova ostvarenja. Do sada se u slicnim situacijama nije dogodila pogreska. Dapace. Stvarna srednja mjesecna temperatura najcesce je imala i znatno vece odstupanje od prognoziranoga. Stoga ne bi smjelo iznenaditi dogodili li nam se, barem u nekim dijelovima Hrvatske, i ekstremno topli ljetni mjeseci, pa i cijelo ljeto. No, naravno, to ne znaci da ce svi dani i tjedni biti iznadprosjecno topli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon ljeta?

Trenutacno ne postoje prognoze za posljednja cetiri mjeseca u godini, nego samo za rujan i listopad. I prema njima, unatoc zamjetno manjem pozitivnom odstupanju, vjerojatniji je nastavak relativno toplog razdoblja, nego zamjetnija hladnoca. No, nuzna je opreznost i daljnje pracenje prognoza. http://www.hrt.hr/vrijeme-i-promet/i-sljedeci-mjeseci-iznadprosjecno-topli

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo