oni znaju što žele / Kinezi imaju plan za Kumrovec: Istražili smo što sve planiraju raditi u Titovom rodnom selu

U vrijeme Jugoslavije slavno zagorsko selo, danas zaboravljeno, a u budućnosti - veliko kinesko čudo

21.5.2019.
22:38
VOYO logo

Najave gospođe Yu posebno pažljivo prati 1500 stanovnika Kumrovca, koji jedva čekaju da se političkoj školi, danas zapuštenoj zgradi punoj plijesni i smeća, vrati stari sjaj. 

Kumrovec. U vrijeme Jugoslavije to je bilo slavno zagorsko selo, danas je pomalo zaboravljeno, a u budućnosti će biti - veliko kinesko čudo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak čudo planiraju napraviti od nekad elitne, a sada uništene i zapuštene Titove škole. U njoj su se iz ovih Marksovih i Engelsovih knjiga školovali brojni političari. Zadnji je u direktorskoj fotelji ovdje sjedio Ivica Račan.

Škola koja je s radom prestala 1990. tek sada odlazi u prošlost jer u nju ulaze Kinezi i to s investicijama vrijednima oko 20 milijuna eura. Derutna škola postati će gospodarska i turistička meka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon političkih učenika, ovdje su bile i izbjeglice i vojska. A nakon godina nebrige jedino koga je škola zanimala su bili Švicarci - koji su ovdje htjeli snimali horor film. Sve dok se nije pojavila spasiteljica: gospođa Yu. 

"Projekti se već rade. Očekujemo radove početkom sljedeće godine. Ovaj objekt bi trebao postati svjetski kongresni centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko radnih mjesta očekujete?

"Oko 200", kaže Robert Šplajt (HNS), načelnik Općine Kumrovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, Kineze zanima i Spomen dom kojeg je Tito otvorio 1974. godine. Od prvog dana tamo je radila gospođa Jasminka. Veseli je da će Kinezi spasiti Kumrovec.

Kineska poduzetnica oko bacila i na stadion

"Mene jako veseli jer sam ovdje od 18. godine. Veliki je dio mog života ovdje proveden. Gospođa je ovdje bila početkom studenog sa cijelom svojom svitom i pokazala je ineteres odmah je rekla da joj se sviđa", kaže nam Jasminka Pratingazer, radnica u Spomen domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sviđa se njoj puno toga u Kumrovcu. Oko je kineska poduzetnica bacila i na stadion koji je napravljen za vrijeme Univerzijade, a na kojem trenutačno ne igra ni jedan klub.

Što bi njegovo preuzimanje odnosno prodaja značilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje bi trebao biti svjetski kamp za nogometne klubove tako i za sportaše svih mogućih sportova", ističe Robert Šplajt (HNS), načelnik Općine Kumrovec.

Evo što Zagorci kažu na velike interes Kineza za njihovo selo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inače sam učitelj u mirovini. Škola je 90. imala učenika 356 sada 120. Ta investicija je nesto prekrasno", govori Branko Pratingazer.

"Ništa. Neće se ništa promijeniti", dodaje Božo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineza će u Zagorju biti još i više

Nešto će se u ovom selu sigurno događati i turista bi trebalo biti u cijeloj Općini, a ne samo oko Titove rodne kuće. Nju na godinu posjeti oko 70 tisuća ljudi.

"Imamo goste iz SAD-a, Izraelaca i jednim dijelom dolaze gosti iz Kine", ističe Tatjana Brlek, voditeljica muzeja Staro selo Kumrovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema sumnje Kineza će u Zagorju biti još i više. 

"Mi je zovemo ju ju to je jedan naziv iz milja. Očekujemo jednu dobru suradnju s njima. To nam je slamka spasa jer je ovo preživljavanje, mladi nam odlaze", kaže Marijan Žnjidarec, vlasnik hostela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulture, sporta, zdravstvenih usluga. Svega bi trebalo biti jednom kad Titovo zagorsko selo postane i kinesko.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo