KERUM U GABULI: / Tvrtka mu je u stečaju, a sad je dobio 200.000 kuna kazne jer je na njegovom gradilištu stradao 11-godišnjak

Image
Foto: Pixsell

U nedovršenoj zgradi Dalme u Zadru dječak je prije 11 godina pao sa deset metara visine, a tvrtka Kerum će zbog toga morati platiti 200.000 kuna, iako je zgradu prodala godinu prije nesreće

26.8.2019.
21:35
Pixsell
VOYO logo

Tvrtka Kerum, čiji je vlasnik istoimeni bivši splitski gradonačelnik, kažnjena je sa 200.000 kuna zbog nesreće u kojoj je tada 11-godišnji dječak iz Zadra slomio obje ruke i bedrenu kost nakon pada kroz nezaštićeni otvor na gradilištu nikada dovršenog poslovnog objekta Dalma u Zadru.

Presudu je 11 godina nakon nesreće donijela sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić utvrdivši da Kerumovo trgovačko društvo nije propisno osiguralo gradilište i građevinu koja se nalazi na neograđenom prostoru. Stoga je tvrtka Kerum, koja je prošle godine završila u stečaju, proglašena krivom za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine iz nehaja. Tvrtka kaznu mora uplatiti u državni proračun u roku od šest mjeseci, piše Zadarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodali zgradu prije nesreće

Nesreća se dogodila 6. svibnja 2008. godine na drugom katu nedovršene građevine gdje je dječak s prijateljem crtao grafite. Stradao je nakon što je krenuo unazad da vidi kako je crtež ispao. Sada 23-godišnjak je ispričao kako još uvijek trpi posljedice pada sa 10 metara visine.

Kerumova sestra, Nevenka Bečić, priznala je da je u tom razdoblju bila direktorica tvrtke te da je potpisala ugovor o kupoprodaji nekretnine. Rekla je da je bila ovlaštena potpisivati ugovore, ali ne i odlučivati što će kupiti ili prodati. Dodala je kako misli da su tu zgradu prodali i prije nego što su ušli u posjed i to tvrtki Cubus lux Građenje d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Društvo Kerum je imalo više od 150 građevina, što u vlasništvu što u zakupu, i ja nikada nisam išla u te objekte, osim ako je bilo nekakvo svečano otvaranje", posvjedočila je Bečić.

Bili u posjedu

No, sud je pomoću zemljišno-knjižnog izvatka utvrdio da je Kerumova tvrtka u vrijeme nesreće bila vlasnik građevine. Iako je godinu dana prije nesreće zgrada zaista prodana, novi vlasnik nije bio upisan u zemljišne knjige, jer nije isplatio traženi iznos u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđeno je da je okrivljena pravna osoba prije inkriminiranog događaja doista prodala građevinu, što proizlazi iz ugovora o kupoprodaji nekretnine od 26. travnja 2007. godoine. Međutim, kako kupac nije isplatio cijenu u cijelosti, nije bio upisan u zemljišne knjige što je pojasnila svjedokinja Nevenka Bečić. S obzirom na to da se vlasništvo nekretnine dokazuje zemljišnoknjižnim izvatkom prema kojemu je vlasnik građevine bila pravna osoba, isti je bio zadužen građevinu propisno osigurati i održavati u ispravnom stanju kako mu to Zakon nalaže", rekla je sutkinja Zrilić i dodala kako iz dopisa proizlazi da kupac nije bio u posjedu nedovršene zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo