Prozori 'zakucani', pacijenti se guše u smradu fekalija

Dok se temperature zraka penju i do vrtoglavih 35 Celzijevih stupnjeva, dio najtežih neuroloških bolesnika s multiplom sklerozom i moždanim udarima leži u suterenskim prostorijama zgrade iz 1874.

31.7.2012.
12:44
VOYO logo

"Ostao sam zatečen situacijom u kojoj sam zatekao brata. Naime, moj mlađi brat leži s nepokretnim starijim bolesnicima koji vrše nuždu u pelene, a nijedan suterenski prozorčić ne može se otvoriti, pa se zagušljivost i vrućina miješaju sa smradovima fekalija. Toaleti su zajednički i za muške i ženske pacijente, pa se na odjelu priča o nizu neugodnih susreta. Uistinu sam ostao šokiran stanjem na Neurologiji", posvjedočio je Osječanin o svom nedavnom iskustvu.

Zgrada iz 19. stoljeća

Predstojnica Klinike za neurologiju prof. Silva Butković Soldo napominje da su svi pacijenti smješteni u adekvatne krevete i pruža im se primjerena njega, ali i kako se podrum u staroj zgradi Neurologije rabi još od 1985.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, naša klinika smještena je u posve neadekvatne uvjete. Nalazimo se u dvjema zgradama, jedna je iz 1967. i ima samo prizemlje i kat, ali ne i lift, pa redovito dvadesetak nepokretnih pacijenta nosimo stubama. Druga je zgrada s kraja 19. stoljeća i, nažalost, zbog potreba prostora dva odjela smještena su u suteren. Idealno rješenje bila bi izgradnja spojene zgrade s Kirurgijom", komentirala je za Glas Slavonije prof. Butković-Soldo.

Nema novca

Ovaj odjel ima kapacitet od 68 ležajeva, plus sedam kreveta u dnevnoj bolnici, no kako je Osijek centar regije s najvećim brojem moždanih udara u Hrvatskoj, kapaciteti su neprestano puni, a prema riječima liječnika, u prvih pola godine odjel je zabilježio i nešto veći broj preminulih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ravnateljstvu KBC-a Osijek napominju da je jedan od prioriteta nove uprave upravo renoviranje postojećih objekata na kojima je smještena Neurologija, ali da u ovom trenutku za to nema novca. Poručili su da će novac probati dobiti preko fondova Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo