POZVALI GRAĐANE NA BESPLATNE PREGLEDE, REZULTAT OSUPNUO: / Više od pola ih poslano na dodatne preglede zbog sumnje na rak 

Image
Foto: Robert Anić / PIXSELL

Čak 75 od 137 osoba koje su se odazvale na pozv na besplatne specijalističke preglede u KB Dubrava poslano je na dodatne preglede zbog sumnje u rak

12.4.2019.
19:49
Robert Anić / PIXSELL
VOYO logo

Povodom Tjedan svjesnosti o raku glave i vrata te Dana prevencije tih bolesti u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu organiziran je besplatan pregled za građane. No, rezultat tih rutinskih pregleda bio je alarmantan - čak 75 od 137 pregledanih osoba poslano je na dodatni pregled zbog sumnje na zloćudnu bolest, piše Jutarnji list.

Image

Dr. Mary Bussell: rana dijagnoza i inovativne terapije ključni su u liječenju raka pluća

Image

Dr. Mary Bussell: rana dijagnoza i inovativne terapije ključni su u liječenju raka pluća

Rak glave i vrata među najčešćim bolestima

"Posebnost je ovogodišnje akcije da znatno veći broj pregledanih građana treba dodatni medicinski tretman zbog sumnje na moguću zloćudnu bolest premda je ukupno bilo manje pacijenata nego proteklih godina, što pokazuje da su građani dolazili ciljano, sa stvarnim problemom", kazao je prof. dr. Ivica Lukšić, predstojnik Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju u KB Dubravi dodavši da je najstarija među pregledanima bila jedna 97-godišnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dr Lukšić ističe da je među pregledanima bilo mladih. Ovakvi preventivni pregledi u KB Dubrava provode se već deset godina, a za to vrijeme obavljeno je 3500 pregleda. Inače, rak glave i vrata na popisu je deset najčešćih zloćudnih bolesti u Europi i svijetu, a za većinu tih tumora glavni su čimbenici rizika pušenje i konzumacija alkohola te infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Procjenjuje se da u Europi ima godišnje 140.000 novih slučajeva raka glave i vrata (bez tumora kože), a 65.000 oboljelih godišnje umire. Stručnjaci naglašavaju da se prognoza bolesti može značajno popraviti ranim otkrivanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo