I DUBROVNIK UVODI PROMJENE / Kazna gostu koji jede pizzu ili pije pivo iz trgovine: Hoće li i naši gradovi uvesti ove mjere?

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Gradonačelnik Dubrovnika kaže kako je ograničavanje broja posjetitelja rješenje za gužve

1.10.2018.
8:09
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Dubrovnik je dobio “bitku” s kruzerima, a već od iduće godine u najpoželjniju kruzersku destinaciju ne samo u Hrvatskoj nego na Mediteranu dnevno će uplovljavati samo dva kruzera koji će u grad dovesti najviše 5000 posjetitelja.

"Ugovori s kruzerskim kompanijama potpisani su za iduću godinu tako da ćemo kroz cijeli tjedan, od ponedjeljka do nedjelje, imati najviše dva kruzera dnevno. Nekad će biti samo jedan, nekada će dva stići istovremeno ili jedan ujutro, a drugi poslijepodne. Tomu smo težili, a sada smo i ostvarili", zadovoljan je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji dodaje da još preostaje rješavanje prometnih gužvi za koje je, uvjeren je, kriva liberalizacija taksi tržišta zbog koje je u Dubrovniku ove sezone radilo više od tisuću taksista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dubrovnik je proteklih godina istovremeno uplovljavalo i do sedam kruzera s kojih bi u obilazak grada odjednom krenulo i po 10.000 putnika. 

"Ključ uspjeha svake destinacije je upravljanje, a mi smo to napravili ostvarivši kontakt s vodećom svjetskom grupacijom CLIA, koja okuplja sve ključne svjetske organizatore kružnih putovanja. Dogovorili smo bolji raspored dolaska i odlaska brodova s kružnih putovanja čime smo značajno rasteretili povijesnu jezgru i više nema negativnih slika u medijima sa zakrčenim ulazima i blokiranim Stradunom. Iako ove sezone imamo povećanje broja putnika s kružnih putovanja od 7 posto, ulice povijesne jezgre nam prvi put u proteklih desetak godina ni jednom nisu zablokirale, posebice u tri dana tjedno kada je dolazilo najviše kruzera", rekao je Franković za Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovnik će do kraja ove godine ostvariti 440 uplovljavanja putničkih brodova s oko 740 tisuća putnika, odnosno 3 posto manje brodova nego lani, no 5 posto više putnika. 

Zabrana konzumiranja alkohola na ulicama

Nije Dubrovnik jedini koji vodi bitku s turistima. I mnoge popularne destinacije u inozemstvu uvele su niz mjera, a hoće li se i naši gradovi na njih ugledati, predstoji tek vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Svjetskog turističkog portala za putovanja i turizam, Venecija uskoro zabranjuje konzumiranje alkohola na gradskim ulicama izvan ugostiteljskih objekata. Nakon što je ove godine Gradsko vijeće Venecije uvelo niz nekonvencionalnih planova za kontrolu turizma, Venecija razmišlja o naplaćivanju novčanih kazni za svakoga tko nosi alkohol kupljen u trgovini nakon 19 sati, čak i ako je zapakiran u vrećicu iz trgovine.

Taj neobično restriktivan potez prema turistima, Gradsko vijeće Venecije objašnjava „zaustavljanjem divljanja pijanih turista koji se tijekom cijele noći zabavljaju opijanjima na trgovima ili na javnim mjestima u popularnom gradu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raskalašeni gosti

Šef lokalne policije Marco Agostini izjavio je kako prijedlog nije namijenjen kupcima u trgovinama iz susjedstva, nego onima koji okupiraju ulice i trgove sa vrećicama punim piva, vina i džina iz trgovine.

Zabrana sjedenja ili ležanja na ulicama 

Grad Venecija nedavno je najavio kontroverzne planove za zabranu sjedenja ili ležanja na ulicama koji će biti stavljen na glasanje u listopadu. Bude li odobren, turistima prijete novčane kazne od 50 do 500 eura za nedozvoljeno sjedenje na javnoj površini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba protiv velikih količina smeća 

U borbi protiv sve veće količine smeća, Venecija ima namjeru u sljedeće tri godine zabraniti otvaranje novih restorana u kojima se kupuje hrana za vani. Vlasti u tom turističkom središtu pokušavaju smanjiti broj onih koji će prije nego sjednu u gondolu kupiti komad pizze i na brzinu ga pojesti te ostaviti za sobom smeće. Vlasti kažu da su zbog mogućnosti kupnje hrane za vani, uske uličice zakrčene turistima koji jedu na otvorenom.

Zabranjena peciva u centru grada

U borbu s nepristojnim turistima krenula je i popularna Firenca koja je nedavno uvela novčane kazne za posjetitelje koji jedu panine, pizzu i focacciju na pločniku i ispred trgovina u povijesnom centru grada. Za takav prekršaj o kojemu je Zakon stupio na snagu ovog rujna, turisti se suočavaju s novčanim kaznama između 150 i 500 eura, pišu svjetski turistički portali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barcelona među prvima uvela niz mjera

Inače Barcelona je među prvima pčela uvoditi mjere kako bi suzbila navalu turista na centar grada. Tako su uveli zabranu gradnje i otvaranja novih hotela u centru grada, te ograničenje dolazaka kruzera.

Barcelona je već prije dvije godine ograničila registraciju novih apartmana u centru grada s drakonskim kaznama za najveće oglašivačke platforme Arbnb i booking.com ako ih prekrše i oglase neregistrirane apartmane ili stanove Oni su dužni pružiti sve podatke o registraciji iznajmljivača ili se suočiti s kaznom u iznosu od 600 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo