SVI PAMTIMO DVOBOJ U BEOGRADU / Kauboji su na današnji dan prije četiri godine isprašili Furiju: može li se povijest ponoviti?

Dok se rukometaši obiju reprezentacija pripremaju za dvoboj, mi ćemo vas otkriti neke zanimljive činjenice koje se tiču današnjih polufinalnih susreta

29.1.2016.
15:33
VOYO logo

Tek nas nekoliko sati dijeli od velikog okršaja između Hrvatske i Španjolske u polufinalu Europskog rukometnog prvenstva u Poljska (21 sat, prijenos na RTL-u i portalu Vijesti.hr). I dok se rukometaši obiju reprezentacija pripremaju za dvoboj, mi ćemo vas otkriti neke zanimljive činjenice koje se tiču današnjih polufinalnih susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daleko najinteresantniji je podatak da su Kauboji protiv Furije igrali prije točno četiri godine na Euru u Beogradu. Tog 29. siječnja 2012. godine Hrvatska je u utakmici za treće mjesto pobijedila Španjolsku 31-27 osvojivši tako europsku broncu.

Pred više od 8000 gledatelja u beogradskoj Areni Hrvate su do bronce predvodili Lacković i Čupić sa sedam golova, a odlično im je sekundirao Vori sa šest pogodaka. Od onih koji i danas nose kockasti dres, tada su nastupili Kopljar, Gojun, Alilović, Duvnjak i Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je Hrvatskoj sedmi nastup u polufinalu zaredom - serija je počela 2004. godine u Sloveniji, a potom su uslijedila prvenstva u Švicarskoj, Norveškoj, Austriji, Srbiji, Danskoj i sada u Poljskoj na kojima su Kauboji izborili plasman među najbolje četiri momčadi Starog kontinenta.

Od četiri sudionika polufinala tek je Njemačka 2004. godine osvojila naslov europskih prvaka (to je i posljednji put da naslov nisu osvojili ni Francuzi ni Danci), dok je Norvežanima ovo prvi plasman među četiri najbolje momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Ivan Čupić

Jedini klub koji ima svoje igrače u svim reprezentacijama koje su se plasirale u završnicu jest Kiel - Rune Dahmke (Njemačka), Erlend Mamelund (Norveška), JoanCanellas (Španjolske) i Domagoj Duvnjak (Hrvatska). Najviše predstavnika u polufinalu ima Barcelona, njih šestoricu, za Vardar igraju petorica, dok četvorica igrača nose dres Kiela, Rhein-Neckar Löwena, Kielcea i PPD Zagreba.

Na ovom prvenstvu su se Mađari pridružili Hrvatskoj na vrhu jednog neslavnog rekorda. Naime, obje reprezentacije postigle su tek 14 pogodaka u jednoj utakmici - Mađari ove godine protiv Švedske, dok su Hrvati isti 'podvig' ostvarili 1998. protiv Rusije - što je i najmanji broj golova na utakmici u povijesti Eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kauboji su i najefikasnija momčad Europskog prvenstva. Hrvati su dosad na turniru postigli 190 golova, što je devet više od Francuza i 12 od Norvežana.

Brojke su svoje rekle, a bez obzira što kriju neke jako zanimljive činjenice, past će u drugi plan kada rukometaši Norveške, Njemačke, Hrvatske i Španjolske večeras krenu s polufinalnim dvobojima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo