STIGLA NOVA KARTA ECDC-A / Ništa od zelenog na koronakarti, hrvatska obala i dalje u narančastom

Image

Većina Hrvatske je u zelenom, no obala ostaje narančasta

22.7.2021.
13:54
VOYO logo

Stigla je nova karta ECDC koja prati stanje s epidemijom i hrvatska obala ostaje u narančastoj boji.

Hrvatska obala na novoj koronakarti Europe označena je i dalje narančastom bojom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvene su Španjolska, Portugal, Irska, Nizozemska i dio Grčke, dok su narančasti veći dio Grčke obale, dijelovi Italije, Finske i Švedske.

Stožer je za Jadran donio strože mjere koje će vrijediti od ponedjeljka. No, velik problem za naš turizam jest i to što ECDC čitavu obalu gleda kao cjelinu, pa su tako Istrijani, ni krivi ni dužni, završili u narančastom, premda je epidemiološka slika kod njih sasvim dobra. Ipak, zbog više zaraženih u Dalmaciji, ispalo je kako je čitava obala u narančastom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJVAŽNIJA KARTA EUROPE /

Hrvatska molila promjenu, ECDC bez milosti: Pogledajte što zapravo znači da smo 'narančasti'

Image
NAJVAŽNIJA KARTA EUROPE /

Hrvatska molila promjenu, ECDC bez milosti: Pogledajte što zapravo znači da smo 'narančasti'

Zelena, narančasta, crvena

Zelenom bojom ECDC označava područja koja u razdoblju od 14 dana imaju manje od 50 zaraženih na 100.000 ljudi i stopu pozitivnih testova manju od četiri posto ili ona područja koja imaju manje od 75 zaraženih u istom omjeru uz stopu pozitivnih testova manju od jedan posto.

Narančasto, kategoriju koju je dobila i naša obala, dobivaju regije koje ispunjavaju jednu od ove tri kategorije: u 14-dnevnom razdoblju imaju manje od 50 zaraženih, a stopa pozitivnih testova je četiri posto ili više; u 14-dnevnom razdoblju imaju više od 50, a manje od 75 zaraženih na 100.000 stanovnika, a stopa pozitivnih testova je veća od 1 posto (u ovoj skupini je Hrvatska); u 14- dnevnom razdoblju stopa incidencije je između 75 i 200, a stopa pozitivnih testova je manja od četiri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu pak, svi strahuju od crvene boje na ECDC-ovoj karti. Često se u tom kontekstu spominje dolazak Britanaca, kao i naša turistička konkurencija poput Španjolske i Portugala koji su cijeli u crvenom ili tamnocrvenom ili Grčke čiji se dio obale crveni.

U crvenom su pak one zemlje koje imaju 14-dnevnu incidenciju između 75 i 200, uz stopu pozitivnih testova veću od četiri posto ili one države koje imaju stopu incidencije veću od 200, a manju od 500. Tamnocrvenu boju dobivaju regije koje imaju 14-dnevnu stopu incidencije veću od 500, a sivu boju one regije za koje nema dovoljno informacija ili ako je broj testova manji od 300 na 100.000 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo