KARLOVAC KONAČNO DOČEKAO RJEŠENJE: / Gradi se golema retencija za zaštitu od poplave vrijedna 120 milijuna eura, poznato i gdje točno

Image
Foto: Pixsell

Danas su održani prvi sastanci u vezi projekta vrijednog 120 milijuna eura

16.5.2019.
8:22
Pixsell
VOYO logo

Već dvije godine, koliko su u upotrebi, box barijere umnogome olakšavaju obranu od poplava. Deseci tisuća vreća visokih dva do tri metra punjenih pijeskom, šljunkom ili zemljom spasili su Karlovčane. Iako su mnogo izdržljivije od zečjih nasipa ni one nisu trajno rješenje. Ono se, barem za sliv Kupe, priprema uzvodno od Karlovca, pišu Vijesti.hr. Radi se o golemoj retenciji vrijednoj 120 milijuna eura. Premijer je izjavio kako su danas počeli razgovori s delegacijom EU-a kako bi se taj projekt konačno realizirao.

"Danas gradonačelnik razgovara s tehničkom delegacijom EU-a kako bismo projekt vrijedan 120 milijuna eura realizirali i na dugoročniji način pomogli Karlovčankama i Karlovčanima", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto box barijera - pravi nasipi

Tih 120 milijuna eura iz EU fondova namijenjeno je obrani od poplava u slivu rijeke Kupe na karlovačkom i sisačkom području. Nasip bi trebao biti sagrađen na mjestu gdje su sada box barijere oko Korane i Mrežnice, uz Turanj, Malu Švarču, Mostanje i Mostanjsko polje. Uz to, uredit će se i retencija Kupčine, gdje će se moći skladištiti dodatnih 150 milijuna kubnih metara vode. Samo Sisačko-moslavačka županija bi ovim projektom trebala 90 kilometara novih nasipa. Predviđeni završetak radova je 2023. godine.

Box barijere su pomogle

A dotad stanari kuća oko Mrežnice i Korane mogu staviti bijele box barijere. Kada ih nije bilo, sve kuće u Logorištu i Mostanju su bile potopljene. Ove je godine voda stigla do dvorišta dvadesetak kuća i nije nanijela veću štetu. "Ovaj put nije ušlo u kuću, prije je voda bila tri dana u kući", rekla je Ana iz Logorišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajne box barijera su medijima otkrili ljudi iz Hrvatskih voda.

"To su mnogo veće vreće s pijeskom koje su povezane, stabilnije, mogu se nadograđivati. Tu gdje smo postavljali prošle godine, ima mjesta gdje idu do tri metra. Ima rok trajanja, zaštitili smo ih geotekstilom, zemljom koju vidite tamo, sada su stabilnije nego prije godinu dana, pretvorile su se u stijenu", ističe Mišo Čičak iz Hrvatskih voda, voditelj službe zaštite od štetnog djelovanja voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda ide prema Gunji

Gunja se, nadaju se iz Hrvatskih voda, neće ponoviti, ali idućih dana voda bi mogla stvoriti probleme upravo na tom području.

"Sad vodni val ide prema Županji i Gunji, imat ćemo pritoku iz Bosne. A to je dosta visoko", kaže Zoran Čavlović iz glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike