KARELOVIĆ: / 'Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima; mi smo profesionalci, ne možemo plakati sa ženama'

Image
Foto: HRT/Screenshot

U "Otvorenom" se sinoć razgovalo o lošim iskustvima žena u hrvatskim bolnicama

16.10.2018.
8:31
HRT/Screenshot
VOYO logo

U sinoćnjoj HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" raspravljalo se o lošim iskustvima žena u hrvatskim bolnicama, što je potaknuto time da je u samo dva i pol dana udruga Rode prikupila 400 traumatičnih svjedočanstava žena o svojim iskustvima s hrvatskim bolnicama i izjavom Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić da su joj obavili kiretažu bez anestezije u splitskom KBC-u.

Image
NINČEVIĆ LESANDRIĆ: /

'Nisam vidjela nikakvu anesteziju, a ako sam je dobila, kakav tek onda problem otvaramo'

Image
NINČEVIĆ LESANDRIĆ: /

'Nisam vidjela nikakvu anesteziju, a ako sam je dobila, kakav tek onda problem otvaramo'

Pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš u emisiji "Otvoreno" potvrdio je najavu Milana Kujundžića o slanju inspekcije te je rekao da će se inspekcije slati po Rodinim prijavama, kao i budućima koje stignu, te pozvao sve koji misle da su imali loše iskustvo da im se jave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcije počinju odmah

"Apeliramo na sve one koji smatraju da su ugroženi ili su imali neprimjereno iskustvo, da nam se jave. Ako one imaju ime i prezime liječnika, ime ustanove, nama će olakšati posao", rekao je Beroš koji je podsjetio da je 2015. godine veliki inspekcijski nalaz trajao dulje od 10 mjeseci.

Beroš se, doduše, nada da će rezultati inspekcije ovaj put doći brže. Obećao je da će inspekcije početi odmah, čim se klasificiraju prve prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati inspekcije iz 2015. nikada nisu objavljeni

Zanimljivo je da rezultati inspekcije iz 2015. godine na kraju nikada nisu objavljeni. Pomoćnik ministra nije znao zbog čega nisu objavljeni u javnosti, rekao je samo da je to bilo za vrijeme ranije administracije te da će liječnici biti sankcionirani ako se utvrdi da je napravljeno nešto pogrešno.

Beroš je naglasio problem nedostatka komunikacije. Misli da bi se time, kao i potpisanim informativnim pristankom žene unaprijedio proces liječenja i učinilo žene manje nezadovoljnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenut je interni nadzor prije najave inspekcije

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, Deni Karelović, potvrdio je da je aktiviran unutrašnji nadzor prije najave inspekcije. Vjeruje da se sve radilo prema pravilima struke te da je sve započelo zbog političkog obračuna Mosta, pri čemu je iznesn niz privatnih informacija o pobačaju zastupnice i inkriminirajućih stvari za njihovu bolnicu.

"Ne mislim da smo mi ginekolozi anđeli i bezgrešni, ali odgovorno tvrdim - uvidom u dokumentaciju i iskaze kolegice koja je to radila, gospođa nije bila nezadovoljna tim zahvatom niti je iskazala želju za prekidom postupka. Imala je osam mjeseci da nam se javi, nije. Zašto sada, na ovakav način i s netočnim činjenicama, ne mogu odgovoriti", rekao je Karelović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnica prijavila pacijenticu

Karelović također tvrdi da su mu se neke žene požalile da jedan hrvatski list nije želio objaviti njihova pozitivna iskustva jer, navodno, traže samo negativna. Smatra da je nakon svega što se pojavilo u javnosti veliki broj žena izgubio povjerenje te da je bol subjektivna stvar.

"Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima. Bezbolnog porođaja nema. Žao nam je, ali mi smo profesionalci, ne možemo plakati sa ženama, ali pomažemo kako možemo i u skladu s europskim smjernicama, da se sve manje koristi opća anestezija, a sve više lokalna", poručio je Karelović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da su mu zbog slučaja neki kolege rekli da više ne žele raditi u Hrvatskoj, pa čak i da je jedna kolegica prijavila pacijenticu koja ju je ucjenjivala zbog boli pri zahvatu.

"Ovo je situacija u kojoj se ne razgovara na profesionalan način nego na neprofesionalan način glasa ulice. Mi vjerujemo činjenicama i dokazima", rekao je i dodao kako se stvara atmosfera medijskog linča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnica udruge Rode tvrdi da je riječ o nasilju

Došlo je do blagog verbalnog sukoba dr. Ante Ćorušića, predsjednika Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju i ravnatelja KBC-a Zagreb, te Daniele Drandić iz udruga Rode.

Naime, Drandić je rekla kako je riječ o starom problemu te da se ne radi samo o kiretažama i pobačajima, nego postupcima "na živo" i u slučajevima biopsija, šivanja nakon vaginalnih poroda te u postupcima potpomognute oplodnje. Nazvala je sve to "nasiljem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teza o nejednakim postupcima je opasna

"Otkud vam pravo to govoriti? Nemojte mene učiti struci, imam mnogo više iskustva od vas u ginekologiji, znam više od vas i vaših članica", rekao je Ćorušić, upozorivši da "da ona ne govori o struci, nego pravima žena".

Ćorušić je mišljenja kako je teza da se prema ženama različito postupa nego prema muškarcima vrlo opasna teza. Rekao je da zastupnica Lesandrić nije bila vezana, nego da je bila riječ standardnom postupku u svijetu koji uključuje remene na ginekološkom stolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorušić je također ukazao na problem manjka anesteziologa, da postoje situacije kada se ne može dati anestezija, ali i da uzrok nije štednja na anesteziji.

Mnoge žene ne znaju što će im se raditi

Predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, Jasna Karačić, ukazala je na to da mnoge žene zapravo ne znaju što će im se raditi pri liječničkom postupku. Kada bi se žene psihofizički pripremile, problem fizičke boli ne bi bio tako veliki problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karačić također tvrdi da pacijentice čak ne znaju ni tko je liječnik koji obavlja zahvat. Naglasila je pritom važnost empatije.

"Empatija znači biti profesionalan, a to je nekad samo stisak ruke, pogled u oči, da se žena osjeti mirno, a ne da se svisoka, s autoritetom odnosi prema njoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjak anesteziologa

Predsjednica HUBOL-a, Ada Barić Grgurević, potvrdila je da postoji manjak anesteziologa u Hrvatskoj, nedostaje njih 63, no rekla je da prema njezinom iskustvu ne postoji zahvat koji je izvođen bez anestezije.

Grgurević je upozorila na stvaran problem nedostatka liječnika i na to da u posljednjih 17 godina nisu donesene mjere koje bi projicirale unaprijed 20 godina koje specijalnosti će nam nedostajati u županijama, u bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo