DAN DRŽAVNOSTI NA KAPTOLU / Kardinal Bozanić služio misu za Domovinu: 'Hrvatski puk uznemiren je napadima na Stepinca'

Zabrinjavajućim je ocijenio da se u Hrvatskoj dopušta nabacivanje blatom kleveta na Stepinca, što po Bozanićevim riječima, sigurno neće umanjiti njegovu veličinu, ali zato nagriza naš mir

25.6.2015.
13:50
VOYO logo

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, služeći u četvrtak na Dan državnosti RH misu za Domovinu, podsjetio je na stvaranje slobodne hrvatske države, istaknuvši kako se ove godine obilježava i 70. obljetnica završetka Drugoga svjetskog rata, no dok su druge, zapadnoeuropske zemlje, po završetku rata odahnule od fašističkoga i nacističkoga totalitarizma, u Hrvatskoj je zavladao komunistički totalitarizam te je slobodu dočekala tek 1990. godine.

Image
DAN DRŽAVNOSTI /

Predsjednica položila vijenac pa poručila: 'Razvijmo trobojnice i budimo ponosni'

Image
DAN DRŽAVNOSTI /

Predsjednica položila vijenac pa poručila: 'Razvijmo trobojnice i budimo ponosni'

Svetoj misi za Domovinu, služenoj u prigodi Dana hrvatske državnosti u Crkvi sv. Marka u Zagrebu, nazočila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Bozanić podsjetio je da se u Hrvatskoj urušavanje komunističkoga režima dogodilo sa zakašnjenjem od jedne godine u odnosu na druge europske zemlje, u kojima se politički obrat prema demokraciji zbio 1989. godine.

"Prije dvadeset i pet godina hrvatski se narod, kao i svi građani Hrvatske, oslobodio od komunističkoga totalitarizma", naglasio je dodavši kako su događaji vezani uz pad Berlinskoga zida i "novi dah slobode" krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošloga stoljeća omogućili rušenje komunističkoga režima, jednog od triju velikih zala 20. stoljeća: fašizma, nacizma i komunizma, kojima su hrvatski narod i Europa bili pogođeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bismo jednim spomenom željeli obuhvatiti te događaje od prije 25 godina, onda bi to bilo moguće pod zajedničkim nazivom spomena hrvatske slobode, koji bi se s pravom mogao vezati uz 30. svibnja 1990. godine, istaknuo je.

Kardinal Bozanić posebno je, između ostalog, naglasio razne napise i izjave koje se tiču blaženoga Alojzija Stepinca, čime je "hrvatski vjernički puk uznemiren".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi dobro znamo koja je vrijednost njegova života i umiranja", rekao je dodavši kako djela kardinala Stepinca nadilaze okvire naše Crkve i pripadaju baštini opće Crkve, kojom se svaki katolik i Hrvat može ponositi.

Podsjetio je i na priraslost Blaženoga Alojzija Stepinca srcu ljudi kojima je bio istinska stijena na koju se moglo osloniti, kada su se bujice mržnje i razaranja, neslobode i nečovječnosti obrušavale na hrvatski narod i domovinu, na Europu i svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjavajućim je ocijenio da se u Hrvatskoj dopušta nabacivanje blatom kleveta na Stepinca, što po Bozanićevim riječima, sigurno neće umanjiti njegovu veličinu, ali zato nagriza naš mir.

Vjernicima i svima koji vole istinu poručio je da radosno čekaju njegovu kanonizaciju te ih pozvao da mole za tu nakanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Blaženi Alojzije Stepinac ostaje svjedok istine i čvrsto vjerujemo da će tom istinom pročistiti ono što se godinama gradilo na lažima", poručio je u propovijedi kardinal Bozanić služeći misu za Domovinu.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo