Karamarko objavio 'svoju istinu': Mesić laže!

Neugodna 'Mesićeva istina', koja u cjelovitom obliku izlazi sutra u dnevnom tisku, izazvala je reakciju nekadašnjeg šefa POA-e, danas šefa MUP-a Tomislava Karamarka.

22.4.2011.
16:04
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova održao je u petak konferenciju za medije zbog dijela teksta koji će u subotu biti objavljen u dnevnom tisku. Radi se o članku koji je napisao bivši predsjednik Stjepan Mesić, a u kojemu objašnjava kako je njegov ured, u odnosu na Protuobavještajnu agenciju (POA) kojoj je Karamarko bio na čelu, igrao tek minornu ulogu u pružanju dokaza Haškom sudu protiv nepravomoćno osuđenih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Evo spornog citata koji je na konferenciji opovrgavao Karamarko:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se pak tzv. Brijunskog transkripta tiče, a to je dokument za koji se sada podmeće kako sam ga ja dostavio u Haag (što je još jedna laž u nizu), te time zapečatio sudbinu generala Gotovine, želim, zbog prava javnosti da sazna i da zna, kazati da tzv. Brijunski transkript uopće nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamjerni. Dokaz je originalni zvučni zapis toga famoznog sastanka. Taj je zapis, zajedno sa skraćenim videozapisom, Protuobavještajna agencija (POA), čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko, pronašla u podrumskom Arhivu, što sam ga već spominjao. Izuzela ga je, te nakon što je utvrdila njegovu autentičnost, taj je zapis predan Haškom sudu", naveo je Mesić.

Karamarko u izjavi novinarima najprije demantira da Brijunski transkripti nisu dokaz:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram demantirati i ukazati na neistinitost izjave Stipe Mesića. Najprije, njegova tvrdnja da brijunski transkripti nisu korišteni kao dokaz je neistina jer imamo dokaz da su brijunski transkripti upotrijebljeni i u postupku protiv Slobodana Miloševića u Haagu. Taj dokument je priložio njegov odvjetnik Tapušković, koliko se sjećam", kazao je ministar policije, dodajući da se "u presudi Gotovini spominje da je audiomaterijal korišten umjesto transkripta".

Demantira i da je POA direktno dala vrpcu haškim istražiteljima, što Mesić, makar koliko je zasad poznato, nije ni tvrdio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To da ga je POA proslijedila Tužiteljstvu nije istina jer je nakon tužbe protiv Gotovine POA dobila zadaću da pokuša utvrditi vjerodostojnost dokumenta", kazao je Karamarko.

Međutim, i nakon presice ostaje nejasno je li ga POA pronašla u arhivama, kao što Mesić tvrdi i tko je POA-i dao transkripte da provjere njihovu autentičnost. Pitanja, naime, nisu bila dopuštena pa se o tumačenjima ovih nejasnoća može samo nagađati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje neodgovorena i sljedeća Mesićeva dilema:

"Baš bi me zanimalo, tek onako usput, zašto ga nisu izuzeli oni koji su prije mojega dolaska na mjesto predsjednika pregledavali Tuđmanovu dokumentaciju iz koje je, ponovit ću, dosta toga nestalo. Ovaj dokument, međutim, nije", pita Mesić u tekstu koji će sutra objaviti Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104220217006 arti-201104220026006 arti-201104210606006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo