KARAMARKO DAO PRVI INTERVJU: / Je li on iz prikrajka pomrsio račune Plenkoviću? Evo što kaže na glasine

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Tomislav Karamarko u lipnju prošle godine zbog afere s MOL-om podnio je ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, a zatim i predsjednika HDZ-a.

28.5.2017.
17:23
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Na neko vrijeme povukao se iz domaćeg političkog života oglašavajući se tek povremeno na Facebooku, a onda je prije par mjeseci najavio osnivanje Instituta za sigurnost i prosperitet Hrvatske koji je prije desetak dana i osnovan. U središnjici HDZ-a nije bio otkako je podnio ostavku, ali je, kaže, u kontaktu s "mnogim prijateljima iz stranke".

U proteklih godinu dana uglavnom se posvetio obitelji, iako je u svojim povremenim objavama na Facebook stranici dao naslutiti da radi na novim projektima i da se ipak nije sasvim odmakao od političkih zbivanja. Nakon poduže javne šutnje, Jutarnjem listu dao je intervju osrvćući se na aktualne političke događaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TOMISLAV KARAMARKO POKREĆE THINK TANK: /

 'To je najbolji način da nastavim služiti hrvatskim građanima'

Image
TOMISLAV KARAMARKO POKREĆE THINK TANK: /

 'To je najbolji način da nastavim služiti hrvatskim građanima'

Najveći problem Hrvatske je depopulacija

"Iako u proteklih 11 mjeseci nisam aktivno sudjelovao u političkom životu Hrvatske, nisam se distancirao od problema koji opterećuju našu zemlju i njezine građane. Jedan od načina da i dalje budem angažiran i koristan svojoj zemlji je djelovanje kroz formu think tanka ili, kako smo ga mi nazvali, instituta. Postojanje takvih ustanova u svijetu je uobičajena praksa. U takvim institucijama, neopterećeni stranačkim podjelama i interesima, slobodni od bilo kakvih kompromisa koji vrlo često opterećuju i čak onemogućuju normalan rad vlada, vrhunski stručnjaci nude najbolje rješenje za pojedini problem", kazao je Karamarko o nedavno osnovanom institutu napomenuvši da će u njemu biti "određeni broj eminentnih stručnjaka koji su iznimno cijenjeni u svojoj struci".

Najveći problemom s kojim se suočava Hrvatska Karamarko pak smatra depopulaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvozimo svašta na svoju štetu, a izvozimo mlade ljude koji su budućnost Hrvatske. Posebno opasno je nestajanje poljoprivredne proizvodnje i izumiranje sela. Hrvatska nema budućnosti bez snažnog sela", rekao je dodavši da nekontrolirani uvoz hrane upitne kvalitete i često dampiranje cijena gase domaću proizvodnju, a primjri nepoštene trgovačke prakse dovode poljoprivrednike u podređeni položaj.

Image

Puno je putovao u proteklih godinu dana

Na pitanje čime se, osim osnivanja Instituta, bavio u proteklih jedanaest mjeseci otkako je napustio politiku, Karamarko kaže da je vrijeme iskoristio za putovanja koja su mu i dala poticaj za ideju o osnivanju Instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se tiče događaja od prije godinu dana koji su doveli do njegovog sukoba s Mostom, zatim ostavke i rušenja Vlade, ne smatra da je pogriješio u većini stvari.

"Ne mislim da sam pogriješio, možda bih jedino uskratio povjerenje nekim ljudima. Vrijeme je, kao i uvijek, najbolji tumač svih događaja. Tako je i protekla godina pokazala ispravnost mojih stavova i odluka kojima sam samo štitio nacionalne interese. Primjerice, predlaganje obostranog povlačenja iz arbitražnih postupaka kao jednom od mogućih rješenja spornih odnosa s MOL-om zbog kojeg je iskonstruirana teza o sukobu interesa, a pokazalo se da sam htio zaštititi Hrvatsku od znatne materijalne štete", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doista se nadam da će Vlada uspjeti"

Današnju, pak, situaciju u kojoj njegov nasljednik na čelu HDZ-a i premijer Andrej Plenković mora pokušati preslagati većinu u Saboru i sačuvati Vladu, ne smatra reprizom one od prije godinu dana jer je, kaže, kontekst drugačiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doista se nadam da će Vlada uspjeti, jer ljudi žele rješenje problema i pozitivan korak naprijed. Bez obzira na to što će se dogoditi za nekoliko tjedana, moramo se usredotočiti na zajedništvo i uložiti energiju u mukotrpan rad pred nama. Budućnost naše zemlje je najvažnija", rekao je Karaamrko u razgovoru za Jutarnji list.

Osvrnuo se i na "reprizu" odnosa Mosta prema HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I na ovo pitanje odgovorila je protekla godina, a to je da politika zahtjeva odgovorne i iskrene ljude u borbi za dobrobit zemlje. Demagogija i dociranje nauštrb stvarne brige o interesima zemlje nikad nisu bili most u bolju budućnost", poručio je u intervjuu Jutarnjem listu.

Image

"Hasanbegoviću je mjesto u HDZ-u"

Iako je i dalje član HDZ-a, iz stranke, kaže, ne dobiva pozive na obljetnice i druge stranačke događaje, no u kontaktu je s prijateljima u stranci. Prokomentirao je i izborni nesupjeh HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Drage Prgometa, naročito u odnosu na Brunu Esih. a osvrnuo se i na glasine da je iz sjene upravljao njezinom i kandidaturom , te isključivanjem potonjeg iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je kako je riječ o lošem rezultatu općenito i lošem rezultatu, naravno, u odnosu na Brunu Esih. Ona i Hasanbegović su odgovorne i politički profilirane osobe i to što u velikoj mjeri dijelimo političke stavove ne znači da upravljam njima. A Zlatko Hasanbegović je čovjek besprijekorne profesionalnosti, vrijednosti i integriteta. Veliki je domoljub, odan prijatelj i mislim da mu je mjesto u HDZ-u", kazao je.

Slijedom toga, pitanje je bilo vidi li mogućnost političke suradnje s Esih i Hasanbegovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku nisam aktivan u politici, nego sam posvećen stvaranju Instituta. Kao član HDZ-a, u Institutu mogu surađivati sa svima koji se zauzimaju za suverenu, sigurnu i prosperitetnu Hrvatsku koja se temelji na vrijednostima Domovinskog rata", odgovorio je neodređeno.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo