policija zbrojila štetu / Kaos u Zagrebu: Na ženu pao štand, na drugu grana, rušila se stabla, zastoji u prometu, letjeli krovovi...

Materijalna šteta još se utvrđuje, kažu iz Ureda za upravljanje hitnim intervencijama Grada Zagreba

13.5.2019.
9:57
VOYO logo

U nedjelju, oko 19.35 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića, drveni štand pao je na 80-godišnju ženu koja je pritom teže ozlijeđena. Nešto ranije, oko 17 sati, na Črnomercu se zbog jaka vjetra odlomila grana na 61-godišnju ženu koja je zadobila površinske ozljede nosa.

Tijekom protekla 24 sata područje Policijske uprave zagrebačke zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom te su evidentirana oštećenja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Olujni vjetar poharao Zagreb: Čupao drveće, prometne znakove, nosio krovove, ozlijeđeno dvoje ljudi

Image

Olujni vjetar poharao Zagreb: Čupao drveće, prometne znakove, nosio krovove, ozlijeđeno dvoje ljudi

Na više lokacija u Zagrebu i okolici jak vjetar rušio je stabla, lomio granje i bacao ih na kolnik te na žice javne rasvjete. U Maksimiru, u Ulici Rebar stablo dužine 15 metara srušilo se preko kolnika i na žice javne rasvjete. U Ulici Gorice stablo je palo na električne vodove. U Žažinskoj ulici stablo dužine sedam metara srušilo se preko kolnika. U Ivanjoj Reci u Ulici svetog Ivana stablo je palo preko kolnika, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

U Rakitju, na Županijskoj cesti br. 3064, na križanju Novačke i Rakitske ulice, nedugo nakon ponoći stablo je palo na dva strujna kabela koji su zatim pali na kolnik. Promet je bio prekinut do jutarnjih sati.

U Donjoj Lomnici, u Dugoj ulici, stablo je palo na kolnik pri čemu je oštećena žičana dvorišna ograda u dužini od oko 6 metara. U središtu Zagreba, u Nazorovoj ulici stablo je pri padu oštetilo žičanu ogradu.

Na Rokovu perivoju golemi hrast, duljine 20 metara, pri padu je oštetio betonski zid i srušio metalnu ogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Medveščaka u Ulici Stjepana Babonića na parkirani osobni automobil pala je metalna ograda s obližnjega gradilišta. Vozilo je lakše oštećeno (ogrebotine, udubljenje, mehaničko oštećenje tj. otkinuti retrovizor). 

U Medvedgradskoj ulici, s pročelja zgrade otpale su dvije mramorne ploče na parkirani osobni automobil. Nastala su oštećenja u vidu udubljenja i oštećenja stakla. Na Savskoj cesti, sa zgrade na visini od oko 20 metara, odlomio se dio pročelja i pao na parkirani osobni automobil. Na vozilu je oštećeno vjetrobransko staklo i poklopac motora.

Na Črnomercu, u Ulici Treščak vjetar je otpuhao limeni krov kuće. U Ježevskoj ulici, sa zgrade u nizu pala je limena konstrukcija krovišta dimenzija 40x20 metara, a dio je  ostao naslonjen na zgradu. Budući da je konstrukcija pala na stranu koja gleda na park, nije bilo oštećenja druge imovine.

U Maksimirskoj cesti, kod kućnog broja 107, srušilo se stablo na tramvaj u vožnji. Zastoj u smjeru zapada trajao je od 5.30 do 9.30 sati, na sreću, nije bilo ozlijeđenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve gradske službe su neprekidno na terenu

Cijelu noć vjetar u Zagrebu puhao je jačinom od oko 70 km na sat. Vatrogasci po cijelom gradu i na Sljemenu uklanjaju srušena stabla ili grane s prometnica. 

Materijalna šteta  još se utvrđuje, kažu iz Ureda za upravljanje hitnim intervencijama Grada Zagreba. Napominju da je "olujni vjetar tijekom noći rušio stabla, a da od jutra stvara teškoće u gradskom prometu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba (JVP) i zagrebačka Dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) od nedjelje poslijepodne odradili su više od 150 intervencija. Uglavnom se radilo o uklanjanju stabala i grana, ali bilo je i nekoliko manjih intervencija gašenja požara.

Zagrebački JVP na svojoj Facebook stranici jutros je objavio da je u tijeku dvadesetak intervencija te da se najprije odrađuju one u kojima su ugroženi ljudski životi. Nakon toga dolaze intervencije na prometnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objavi su naveli i da je broj telefona 193 pretrpan pozivima te zamolili građane da ih zovu u slučaju krajnje nužde.

Bandić: Radimo dok se šteta ne sanira  

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka Koordinacije hitnih gradskih službi da su svi na terenu 24 sata te da će se raditi dok se ne sanira šteta nastala u olujnom nevremenu. Gradonačelnik je potvrdio da je otvaranje međunarodne izložbe Floraart odgođeno za četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do kraja dana ćemo sanirati ono što treba sanirati u gradu, a to su prioriteti, hitne službe, bolnice, dječji vrtići, škole, prometnice", rekao je Bandić nakon sastanka na kojemu su bili predstavnici gradskih službi.

Kazao je da su svi na terenu 24 sata i da će raditi dok se sve ne sanira te pozvao građane da ne izlaze bez potrebe. Otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 818 919 za dojave o teškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu. Stanje u promentu može se vidjeti na stranici sada.zgh.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je odlučeno i da će otvaranje 54. međunarodne izložbe cvijeća Floraart biti odgođeno za četvrtak, 16. svibnja.

"Odgodili smo otvaranje Floorarta za četvrtak, bilo bi suludo otvarati ga po ovom vremenu, a produljit ćemo ga tri dana", kazao je gradonačelnik dodavši da ne treba riskirati jer se na Bundeku tijekom nevremena srušilo već 20-ak stabala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo