'Pokazao nam je srednji prst, borio se za jedno, a u fotelji je promijenio ploču'

Nakon prošlotjednih javnih izjava ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića, reagirala je i udruga Nastavnici organizirano.

12.2.2013.
12:17
VOYO logo

Iz udruge podsjećaju kako je Vinko Filipović najprije u HTV-ovoj emisiji "Nulta točka" izjavio da bi učenike koji ometaju nastavu, "za kaznu trebalo ispitati pred pločom", što je, ističu, poziv na izravno kršenje nekoliko pravilnika kao i većine pedagoških standarda, da bi u izjavi u prilogu emisije "Hrvatska uživo" dodatno začinio stvar rekavši da je "to što su djeca u školama žrtve druge djece naša stvarnost od koje ne možemo pobjeći" i da se tu "ništa ne može učiniti". Time je, smatraju Nastavnici organizirano, "pokazao srednji prst svim učiteljima koji u svojim učionicama pokušavaju održati red, ali i svim žrtvama nasilja – dosadašnjim i budućim – te njihovim roditeljima".

Udruga je zbog svega uputila predstavku Agenciji i njezinom Upravnom odboru u kojoj se pitaju može li Vinko Filipović i daje obavljati tu dužnost te zahtijevaju da se Filipović ispriča učiteljima, roditeljima i učenicima, dok od Upravnog vijeća zahtijeva pokretanje disciplinskih mjera te jasan odgovor na svoje zahtjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena mišljenja

Što se tiče samog Vinka Filipovića, kažu iz udruge, vrijedi podsjetiti da je, dok je bio predsjednik sindikata "Preporod", zagovarao sljedeće:

"Osim materijalnog, bilo bi nužno zaštititi ljudski i stručni dignitet učitelja i profesora. Nužno je donijeti propis kojim bi se sankcionirale sve vrste verbalnog i fizičkog nasilja nad učiteljima i profesorima od strane dijela učenika, roditelja i ravnatelja. Dokument je nužan jer učitelji i profesori po postojećim propisima nisu zaštićeni i vrlo često su izloženi ponižavajućim situacijama koje im priređuju poneki učenici i roditelji. Ovaj problem posebno je izražen srednjim, ali i u osnovnim školama gdje su problematični učenici zaštićeni do te mjere da mogu činiti što god hoće, a da im se osim pismenog ukora, ne može izreći nikakva druga sankcijska mjera. Zbog obvezne osnovne škole nije ih moguće isključiti iz škole, a za premještaj u drugu školu potrebna je suglasnost te škole koju je teško ishoditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je, napominju, o Programu mjera glavnog vijeća sindikata "Preporod" za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama koje je Filipović javno predstavio na konferenciji za novinare koju se prenijeli mediji.

'Što se dogodi čovjeku kad s terena zasjedne u fotelju?'

Filipović je, također, u emisiji "Nulta točka" izjavio da, dok je radio u školi, on s disciplinom učenika "nije imao problema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome što se točno dogodi čovjeku kad s terena zasjedne u fotelju vjerojatno bi se mogli napisati traktati. U slučaju Vinka Filipovića, mnogo je toga izrečeno, između ostalog, i o njegovom prelasku iz 'Preporoda' u Agenciju. Jedni kažu da je jednostavno izdao sindikat radi vlastite materijalne koristi, drugi da je bio idealist koji je vidio priliku dobiti moć da nešto promijeni na bolje. Koji je točno motiv bio u pitanju, vjerojatno nitko nikad neće znati sa sigurnošću. To što je Filipović bio tada je između njega i njegove savjesti. Jedino što pouzdano znamo je što je Vinko Filipović danas", zaključuju Nastavnici organizirano.

Danas.hr zatražio je komentar od Vinka Filipovića koji je ustvrdio kako "gospoda koja traže njegovu odgovornost ne pokazuju sposobnost koncentriranog slušanja emisije". "Ja nisam izjavio da bi učenici trebali biti izvedeni pred ploču, već pred kartu, a nisam izjavio i ni ne mislim da bi se učenici trebali kažnjavali ocjenom, jer je ocjena kod mene uvijek bila odraz znanja i vještina, a ne disciplinske mjere", kaže nam Filipović. Za drugu izjavu kazao je kako je izvučena iz šire izjave kao mali citat, a rečeno je da treba učiniti sve i sa stručnim službama i s ravnateljem i uz pomoć drugih službi da se pokuša pomoći učenicima koji se neprimjereno ponašaju. "Neprimjereno ponašanje je organski uvjetovan poremećaj ponašanja, a ponekad i zanemareni odgoj od strane obitelji, ali škola ne može bacati takvu djecu na ulicu i na nekoliko dana ih isključivati jer time se problem ne rješava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipovića smo pitali da komentira optužbe od strane udruge Nastavnici organizirano kako je kao sindikalni vođa zagovarao jedno, a zatim promijenio stav, ravnatelj Agencije odgovara: "Ja uvijek govorim sukladno poziciji na kojoj se trenutalno nalazim. Sada zastupam agenciju, a kao sindikalni čelnik zauzimao sam se za bolje plaće, ali sada nije moja uloga da to činim".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo