predizborna obećanja / Kandidati za Zagreb o smanjenju prireza: za RTL otkrili koliko su spremni povećati plaće Zagrepčana

Kako se bliže lokalni izbori, predizborna obećanja sve su hrabrija. Jedno od njih koje će direktno utjecati na novčanike Zagrepčana, ako se ostvari - je ono o smanjenju prireza

18.3.2017.
18:40
VOYO logo

Građani znaju da im se nametima uzima više nego što bi željeli, ali koliko točno baš i ne znaju svi, pokazuje naša anketa na ulici.

Da će biti prirez manji od sadašnjih 18 posto - ako ona postane gradonačelnica - još u studenom obećala je jedna od najjačih protukandidatkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plan je sljedeći - u prvoj godini mandata napraviti dobru analizu proračuna i u svakoj sljedećoj godini smanjiti prirez za 1 posto. To znači da na kraju bi plaćali prirez od 15 posto. Mi smo računali da bi to u u ovoj prvoj godini proračun bio smanjen za 60 milijuna, 60 milijuna je šest fontana, znači ne bi se gradile", poručuje Anka MrakTaritaš.

Broju od 15 posto koju Anka Mrak Taritaš ponavlja već pola godine - sada preuzima i kandidat HDZ-a Drago Prgomet - odabran ovaj tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kandidat MOST-a je isto za manji prirez samo, priznaje, nije još upoznat sa sustavom pa ne želi o brojkama.

"Naš plan je što više ukidanje porezne presije, a nakon analize trenutnog zagrebačkog proračuna, svakako mislimo i postepeno smanjivati prirez", uvjerava Marko Sladoljev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A potpuno drugačiji stav ima ekonomski najobrazovanija kandidatkinja. Nema smanjenja - poručuje Sandra Švaljek.

"Svako smanjenje prireza zapravo ide na ruku samo onima s višim dohocima, tako da smatram da je to u biti jedan predizborni trik govoriti o smanjenju prireza jer se ljude dovodi u zabludu da će i oni s nižim dohocima tu profitirati", kaže Sandra Švaljek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko bi što bilo manje i kome – izračunali smo uz pomoć stručnjaka.

"Kada bi smanjili prirez sa 18 na 15 posto neto plaća ispala bi veća za 20 kuna", izračunao je voditelj računovodstvenog servisa Gordan Horbec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, ako kao primjer uzmemo bruto plaću od 9654 kune, odnosno prosječnih 5800 neto - u toj računici uz sadašnji prirez od 18 posto - Zagrepčanima grad uzima 120 kuna, a ako bi prirez pao na 15 posto gradu bi davali 100 kuna.

Image

Ako računamo plaću od bruto 18.000, odnosno 10.000 neto – sad je prirez 373 kune, a pao bi na 311 - znači građanima bi za 62 kune plaća bila veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Ja sam da se taj prirez smanji jer mislim da ne upravljaju dobro našim novcem", kaže Horbec.

A kako bi upravljali prirezom Bruna Esih ili Ivan Pernar – također kandidati za Zagreb – od njih danas nismo dobili odgovor. SDP još nema kandidata - ali poručuju da bi i oni smanjili na 15 posto. Bandić ostaje pri svojih 18.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo