'DRŽAVA U DRŽAVI!' /

Kamp kod Novalje bespravno ogradio obalu i naplaćuje ulaz. Građani se žale: 'Košta 10 eura'

Image
Foto: Morski HR

Iako koncesija, sklopljena 2017. godine, nalaže osiguranje cjelodnevne prohodnosti, prolaz uz more je onemogućen. Mještani i posjetitelji tvrde da su vrata zaključana, a ulaz se naplaćuje po cijeni od 10 eura tijekom ljetnih mjeseci, a pristup u drugim razdobljima moguć je samo s mora

5.8.2024.
9:18
Morski HR
VOYO logo

Kamp Straško kod Novalje već nekoliko godina koristi koncesiju za gospodarenje plažom, no čini se da to pravo koristi za nezakonite aktivnosti, piše Morski HR. Građani se žale da im je, unatoč zakonskoj obvezi slobodnog prolaza, pristup obali blokiran fizičkim barijerama i zaštitarima, što stvara dojam "države u državi".

Image
Foto: Morski HR

Iako koncesija, sklopljena 2017. godine, nalaže osiguranje cjelodnevne prohodnosti, prolaz uz more je onemogućen. Mještani i posjetitelji tvrde da su vrata zaključana, a ulaz se naplaćuje po cijeni od 10 eura tijekom ljetnih mjeseci, dok je pristup u drugim razdobljima moguć samo s mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Morski HR

Unatoč prijavama, nadležne lokalne vlasti, uključujući pomorske redare i gradonačelnika Novalje, nisu poduzele potrebne korake. Gradonačelnik Ivan Dabo izbjegava odgovornost, a pročelnica za pomorsko dobro Ličko-senjske županije, Ana Stilinović Rukavina, priznaje postojanje "stečenih prava", ali izbjegava konkretne odgovore o reviziji koncesije, te ne zna kako glasi Zakon o pomorskom dobru.

Image
Foto: Morski HR

Ministarstvo mora potvrdilo je da će na teren poslati inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile činjenice. Prema Zakonu o pomorskom dobru, privatizacija pomorskog dobra je zabranjena, a koncesionar je dužan osigurati slobodan pristup. Ipak, kamp Straško i dalje ignorira zakon, što zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija, unatoč prijavama građana, također nije intervenirala, navodeći da to nije u njihovoj nadležnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: U Umagu devastirano 8 kilometara pomorskog dobra: 'Zakazale su sve institucije'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo