stav hrvatske / Kamo ide hrvatska vanjska politika? Pravo je to pitanje nakon glasovanja u Općoj skupštini UN-a

Za razliku od velike većine razvijenih država, Hrvatska je ostala suzdržana

22.12.2017.
19:10
VOYO logo

Kamo ide hrvatska vanjska politika? Pravo je to pitanje nakon glasovanja u Općoj skupštini UN-a. Ona je sinoć nadmoćnom većinom donijela rezoluciju kojom od Donalda Trumpa traži da povuče odluku o proglašavanju Jeruzalema glavnim izraelskim gradom. Ali Hrvatska nije bila u toj ogromnoj većini - bila je suzdržana, zajedno s "važnim" igračima poput Bahama, Lesota i Malavija. 

Američki predsjednik Donald Trump doživio je još jedan veliki poraz u Ujedinjenim narodima. 128 od 193 zemlje članice glasalo je za rezoluciju kojom se osuđuje njegova politika prema Jeruzalemu. Samo 9 država glasalo je protiv. Za razliku od velike većine razvijenih država, Hrvatska je ostala suzdržana.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu, ništa se ne mijenja u stajalištu Republike Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije. Ostajemo predani dvodržavnom rješenju i pronalasku pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.

Među 35 suzdržanih bilo je i nekoliko europskih zemalja koje su Hrvatskoj očito sve bliži saveznici - Mađarska, Poljska, Češka, Rumunjska i Latvija. Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač tvrdi, da ovakvim glasanjem nije pOkazana prIpadnost određenoj političkoj struji, već samo zdrav razum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska zna da ova rezolucija neće ništa postići, neće pridonjeti miru, boljem odnosu između Izraelaca i Palestinaca i nema potrebe da se Hrvatska s bilo kime zbog ove rezolucije konfrontira", kazao je Miro Kovač.

Suzdržanost ne donosi konflikte, osobito ne s Izraelom i SAD-om koji je smatraju potporom. Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley stoga je svima zahvalila preko Twittera i dodaje...  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad će imati veleposlanstvo u Jeruzalemu. To je ono što žele naši građani i to je ispravna stvar. Nikakvo glasanje u UN-u to neće promijeniti. Jedino što se želi promijeniti je način na koji ćemo gledati na UN i države koje nas ne poštuju. Ovo ćemo zapamtiti", naglasila je Nikki Haley, američka veleposlanica pri UN-u.

Na isti način razmišlja i izraelski premIjer, koji je zadovoljan sve većim brojem saveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael odbija ovu smiješnu rezoluciju. Jeruzalem je naš glavni grad. Uvijek je bio i uvijek će biti. Hvala svima koji nisu dio ovog teatra apsurda. Benjamin Netanjahu, izraelski premijer

Kako je SAD odlučio da će, ako treba ići i sam protiv svih, prava drama tek treba početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo