šef za krizne situacije / Kalinić krivi MUP zbog Vukomerca: 'Grad može poslati pripadnike specijalističkih postrojba'

Tvrdi da je policija odavno treba pokrenuti akciju da se razoruža ljude te da je zakazao cijeli sustav

15.9.2018.
21:44
VOYO logo
Image

Pucnjava u Vukomercu

Image

Pucnjava u Vukomercu

Nakon sukoba romskih obitelji, nekoliko dana zaredom roditelji u Vukomercu su prosvjedovali, a ondje je dva dana zaredom dolazio i zagrebački gradonačelnik Bandić kojeg su također napali. Upomoć mu je priskočio i šef za krizne situacije Pavle Kalinić koji je za RTL Danas kazao kako je osoba koja je krenula pljunuti gradonačelnika imala kamen u ruci.

"Gradonačelnik je bio napadnut u trenutku kada je s djecom krenuo prema golu da puca na igralištu. Taj koji je krenuo pljunuti gradonačelnika imao je kamen u ruci, a kamen tamo inače ne možete naći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli život sam branio one koje su napadali, dok sam na poziciji branit ću djecu i ne dozvoljavam da itko puca na njih i ugrožava ih kamenom. Ovdje se radilo o napadu na drugu izvršnu funkciju u državi. Ide prvo premijer, a onda gradonačelnik. Da se to dogodilo u bilo kojoj drugoj državi, oni ne bi prošli tako 'nikom ništa'. Ovdje se situacija počela rasipati i to je daljnji način rastakanja hrvatskog društva", kazao je Kalinić.

Tvrdi da je policija odavno treba pokrenuti akciju da se razoruža ljude te da je zakazao cijeli sustav. "Država je zakazala. Nepoznato je koliko ima ilegalnog oružja po RH. To se treba riješiti. Ti problemi se guraju pod tepih kao što se problem dvije romske obitelji koje su u skobu više godina gura pod tepih i to je eskaliralo. To je sigurnosno pitanje. Za sigurnost u RH nadležan je MUP, a za Grad Zagreb PU zagrebačka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su bili na visni zadatka onda se ni ovo odgurivanje što sam odgurno napadača ne bi dogodilo. Cijenim ljude, oni su bili u ratu, ali mislim da će se morati poraditi na taktici i strategiji zaštite određenih osoba i objekata", kazao je Kalinić.

Na pitanje mogu li građani Zagreba i Vukomerca biti sigurni, Kalinić je poručio da su se stvari krenuli rješavati. "Policija konkretno treba raditi pretrese zbog oružja. Zna se na kojoj adresi se ljudi nalaze i što rade. Imate prijave, treba puno veća kontrola. Ako možete izbrisati broj prijavljenih u Vrgorcu onda možete i u Vukomercu riješiti pitanje koje osobe žive na određenoj adresi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da će područje Vukomerca biti sigurno te da će MUP poslati ljude da kontroliraju stanje. "Roditelji trebaju pustiti djecu u školu, obrazovanje je ključno. Situacija ide ka smirivanju, tamo će biti ophodnje što se tiče MUP-a i PU zagrebačke. 

Može pripomoći i Grad Zagreb, možemo poslati pripadnike specijalističkih postrojba ako treba, a zamolio bih ravnatelje svih škola i vrtića i đačkih domova da riješe pitanje ključeva. Da djeca kad trebaju izaći da ključevi postoje, a ne da se taj koji ima ključ nalazi negdje drugdje. Kad se dogodi nešto, imat ćemo puno žrtava zbog neorganizacije", zaključuje Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo